Matematik

Tangent

13. september 2010 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

f(x) = x^2 + 5x - 6

Find den tangent til grafen for f(x), der har hældningen -1
Find den tangent til grafen for f(x), der er parallel med linjen med ligningen y=3x-6

Jeg er ikke sikker på jeg har gjort det rigtigt:

f(x) = ax^2 + bx + c                             f ' (x0) = 2ax0+b

f(x) = x^2 + 5x -6 = f ' (x0) = 2 * x^2 + 5 = 2x0 + 5 = 7


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2010 af mathon

   f '(xo) = 2xo + 5 = -1

                 2xo = -6

                 xo = -3


Svar #2
13. september 2010 af zuku (Slettet)

Hvad er det jeg har fundet nu? Er det tangenten til grafen for f(x) ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2010 af lystig (Slettet)

du skriver rigtigt nok hældningen op for grafen


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2010 af lystig (Slettet)

Du skal så finde tangenten hvor hældningen er -1 (sætte hældningen af grafen lig med -1)

løs og find en x-koordinat


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2010 af mathon

tangentligning i (-3,f(-3)) = (-3,-12)

                        y = -x+b   gennem (-0,-12)

                        -12 = -(-3) + b

                         b = -15

                         y = -x - 15


Svar #6
13. september 2010 af zuku (Slettet)

 -(-3) giver jo + 3 ?

Hvordan ender man på -15?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2010 af mathon


tangentligning i (-3,f(-3)) = (-3,-12)

                        y = -x+b   gennem (-3,-12)

                        -12 = -(-3) + b

                        -12 = 3 + b

                        -12 - 3 = b
                      
                         b = -15
                         
                         y = -x - 15


Svar #8
13. september 2010 af zuku (Slettet)

 Nårh, mange tak :-)

Jeg er dog forvirret over hvad jeg har fundet. Har jeg fundet den tangent til grafen for f(x), som er parallel med linjen med ligningen y= 3x-6 eller opgaven ovenover? :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. september 2010 af mathon

du har fundet
                              tangenten til grafen for f(x), der har hældningen -1


Svar #10
13. september 2010 af zuku (Slettet)

 Hvordan finder jeg så det andet? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. september 2010 af mathon


   f '(xo) = 2xo + 5 = 3

                 2xo = -2

                 xo = -1


Svar #12
13. september 2010 af zuku (Slettet)

 Er det bare det man skal gøre? :-o


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. september 2010 af mathon

det punkt hvori tangenten til   f(x) = x2 + 5x - 6 er parallel med linjen y = 3x - 6
har
førstekoordinat xo = -1.

Beregn andenkoordinaten yo
og indsæt i den almene tangentligning og reducer til formen y = ax + b


 


Svar #14
13. september 2010 af zuku (Slettet)

 Hmm. Jeg forstår ikke hvordan man finder andenkoordinaten y0. 
Den mener jeg slet ikke vi har haft om endnu :-/


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. september 2010 af mathon

      yo = f(-1) = (-1)2 + 5·(-1) - 6 =  1 - 5 - 6 = -10

      find nu ligningen for tangenten i (-1 , -10) med hældningstal 3


Skriv et svar til: Tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.