Matematik

Opstil en ligning

14. september 2010 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg er simpelthen lost i hvordan jeg skal lave denne opgave. Er der nogle som vil hjælpe mig?

I en frugthave falder en tredjedel af frugten ned fra træerne den første dag. Den næste dag falder en fjerdedel af den resterende frugt ned, og den tredje dag falder en tredjedel af den resterende fugt ned og på den fjerde dag falder halvdelen af den resterende frugt. På det tidspunkt hænger der 422 stykker frugt tilbage på træerne. Hvor mange stykker frugt er der faldet ned?

- Jeg har fundet ud af at der var 1056 stykker frugt i alt, og der er 845 frugter, som faldt ned. Hvordan opstiller man den ligning? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Din samlede løsning kan ikke være rigtig, da 422 ikke er lig med 1056-845 .

Start med x stk frugt. Efter den første dag er der x(1- 1/3) tilbage. Efter den næste dag er der x(1 -1/3)(1 -1/4) tilbage. Efter den 3. dag er der x(1 -1/3)(1 -1/4)(1 -1/3) tilbage. Efter den 4. dag er der x(1 -1/3)( 1 -1/4)(1 -1/3)(1 -1/2) tilbage, som også er = 422, dvs

x(2/3)(3/4)(2/3)(1/2) = 422 , så

x = 422(3/2)(4/3)(3/2)·2 = 6·422 = 2532 er det antal frugt, der var i haven til at begynde med.

Der er i alt faldet 2110 stk frugt ned.


Svar #2
14. september 2010 af zuku (Slettet)

 Mange tak for hjælpen. Det hjalp en del :)


Svar #3
15. september 2010 af zuku (Slettet)

 Hvor får du *2 fra? 


Skriv et svar til: Opstil en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.