Matematik

Hjælp til analytisk geometri

01. april 2005 af KickAzz (Slettet)
Hej,

Jeg har brug for hjælp til denne opgave:
------------------------------------------
I et koordinatsystem er A(0,0) og B(6,4).

- Bestem en ligning for midtnormalen m til linjestykket AB:

Jeg forstår ikke rigtig hvad jeg skal gøre. Først skal jeg vel finde ligningen til linjestykket AB, men hvad jeg derefter skal gøre, kan jeg ikke gennemskue.

- Beregn afstanden |CB|

Her skal jeg vel først finde punktet C. Dette gøres ved at finde skæringspunktet mellem linjen m og førsteaksen (y=0).
Derefter er det vel bare at bruge afstandformlen?
------------------------------------------

Denne opgave har jeg også problemer med:
------------------------------------------
I trapez ABCD er siden AD parallel med siden BC. Vinkel A = 68º. |AD| = 12. |AB| = 5. |BC| = 4

skitse af trapez:
http://www.yuhuu.dk/trapez.jpg

- Beregn den ukendte side og de ukendte vinkler i trapezet:

Har jeg gjort. |CD| = 7,686. Vinkel B = 112º. Vinkel C = 142,87º. Vinkel D = 37,14º.


Diagonalernes skæringspunkt kaldes S

- Beregn længden af linjestykket AS:

Det er denne opgave der giver mig problemer. Jeg tror godt jeg kunne løse den, ved at sætte trapezet ind i et koordinatsystem, og derefter finde ligningerne til de to diagonaler. Bagefter kunne skæringspunktet mellem de to diagonaler beregnes, og afstanden mellem skæringspunktet S og punktet A, kunne beregnes ved brug af afstandsformlen.

Men er der ikke en lettere måde? Da denne udregning ville blive ret omfangsrig.
------------------------------------------

Jeg håber I kan hjælpe mig.

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2005 af QaZZaQ

a) er der ikke en formel der siger a*c=-1, hvor a og c er hældningskoefficienter for to linier, som er vinkelrette?

Svar #2
01. april 2005 af KickAzz (Slettet)

Jo, havde lige glemt at midtnormalen står vinkelret på |AB| :(

Så er det bare at bestemme ligningen til linjestykket AB, hvorefter midtnormalens hældningskoefficient kan bestemmes vha. a*c = -1.

Hvordan finder jeg frem til midtpunktet på linjestykket AB? Jeg kan aflæse det til (3,1), men hvordan beregner jeg det?

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april 2005 af QaZZaQ

Du kan vel aflæse det til (3,2)....?
Det er vel bare givet ved
((x2-x1)/2,(y2-y1)/2) og da både x1 og y1 er 0, er det jo meget lige til.

Svar #4
01. april 2005 af KickAzz (Slettet)

(3,2) selvfølgelig, det andet var en tastefejl.

Ang. beregningen så er det meget logisk, nu når mine øjne lige blive åbnet for det :)

Tak for hjælpen.

Kan du også hjælpe mig med den sidste opgave (beregning af længden af linjestykket AS).

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. april 2005 af QaZZaQ

hmm....jeg må indrømme at jeg ikke umiddelbart kan komme op med nogen smart løsning. Jeg tror jeg ville gøre som du selv foreslår, selvom det måske bliver lidt langhåret.

Svar #6
01. april 2005 af KickAzz (Slettet)

Okay. Jeg tror bare jeg vil beregne det på denne måde, og så spørge min lærer på mandag, om der ikke er en smart løsningsmetode.

Mvh - og god weekend!

Peter

Svar #7
02. april 2005 af KickAzz (Slettet)

Op! (I håb om, at der er nogle, som kan svare på mit sidste spørgsmål - Om der er en lettere måde at beregne længden af linjestykket AS)

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. april 2005 af Waterhouse (Slettet)

Ok, du kan beregne længden af diagonalen BD med en cosinusrelation. Nu kender du så de tre sider i trekant BDA, og kan finde størrelsen af vinkel B inde i trekanten.

Det sammen kan du gøre med at finde diagonal CA og derefter beregne vinkel A inde i trekanten.

Nu kender du så to vinkler i trekant BSA - og den tredje kan let findes - samt en side, så kan du også finde SA med lidt mere trigonometri.

Svar #9
02. april 2005 af KickAzz (Slettet)

Hej,

Jeg har nu beregnet |AS| - og får afstanden til at være 5,612, hvilket stemmer meget godt overens med afstanden på min skitse.

Tak for hjælpen :)

Mvh
Peter

Skriv et svar til: Hjælp til analytisk geometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.