Matematik

Integralgrænse

16. september 2010 af SvendMortensen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle.

Jeg har problemer med spørgsmål b) i opgave 13 i opgavesættet fra maj 2008: http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF08/Eksamen/Opgaver/080514_opgave_stx_081_matA.ashx

Mathematica påstår, at k = 7/3, men hvordan viser jeg det? Der er garanteret et "trick", som jeg har overset.

Jeg har prøvet at bruge, at g(x) = 1/3*(f(x))^2, men kommer ingen vegne. Hvis jeg derimod tager hovedet under armen og regner løs, får jeg (efter at have elimineret kvadratrødder og ikke-heltallige koefficienter samt flyttet rundt på leddene), en fjerdegradsligning i k:

3k^4 + 20k^3 + 18k^2 - 108k - 189 = 0.

Her påstår Mathematica så, at

3k^4 + 20k^3 + 18k^2 - 108k - 189 = (k+3)^3 (k-7/3),

men det er ikke indlysende for mig, hvorfor det er tilfældet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2010 af kieslich (Slettet)

Den opgave behøver du ikke regne i hånden. Lad dit CAS (mathematica) udregne løsningen. Det er tilstrækkeligt.

Hvis du alligevel vil gøre det i hånden er skelettet til udregningerne i vedhæftede fil.

Vedhæftet fil:integral.pdf

Svar #2
16. september 2010 af SvendMortensen (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Integralgrænse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.