Fysik

Beregning af masse

16. september 2010 af jgmajk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

der skal fremstilles 100 mL af en phosphatpuffer bestående af HPO42- og H2PO4- med pH = 7,21. Totalkoncentrationen af pufferen skal være 0,100 M. Det kan anvendes, at pKa(H2PO4-) = 7,21

Beregn hvor meget Na2HPO4*2H2O og NaH2PO4*2H2O, der skal afvejes til dette formål.

Er der nogle som kan komme med et lille hint, for ved ikke helt hvordan jeg skal gribe opgaven an


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. september 2010 af mathon

                             nb/ns =  10pH-pKs = 107,21-7,21 = 100 = 1


Brugbart svar (2)

Svar #2
16. september 2010 af mathon

                                  nb/ns = 1/1

                                   nb / (ns+nb) = 1 /(1+1)

                                   nb / ntotal = (1/2)

                                   nb = 0,5·ntotal

                                   nb = 0,5·Vtotal·ctotal

                                   nb = 0,5·(0,100 L)·(0,100 mol/L) = 0,005 mol HPO42-

da nb/ns = 1/1 er symmetrisk i nb og ns
kan tilsvarende udledes

                                   ns = 0,5·(0,100 L)·(0,100 mol/L) = 0,005 mol H2PO4-
 

  afvejningsmængder:
                  
                              m(Na2HPO4*2H2O) = n·M = (0,005 mol)·((141,96+2·18,02) g/mol) = 0,8900 g = 890,0 mg

                              m(NaH2PO4*2H2O) = n·M = (0,005 mol)·((119,98+2·18,02) g/mol) = 0,7801 g = 780,1 mg


Brugbart svar (3)

Svar #3
16. september 2010 af mathon

kommentar:

da nb/ns = 1/1 er symmetrisk i nb og ns
kan tilsvarende udledes

                                   ns = 0,5·(0,100 L)·(0,100 mol/L) = 0,005 mol H2PO4-
  eller blot
                  nb = ns   "frem for at gå over åen efter vand"

 


Svar #4
16. september 2010 af jgmajk (Slettet)

er der en formel som siger at man kan tage pH af basen og minus med pKa af syren, så det ender med stofmængden, som skrevet øverst?


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. september 2010 af Koska (Slettet)

#4

Nej, det er simpel logik;

da log(nb/ns)=pH-pka (dette er udledt fra Henderson Hasselbach ligningen), og nb/ns = 10^log(nb/ns) og da log(nb/ns) = pH-pKa, så må nb/ns = 10^pH-pKs = 10^7,21-7,21 = 10^0 = 1.

Se kapitel 11.6 i Wiley bogen, hvis du har KE501 på SDU.


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. september 2010 af mathon

pufferligningen:

                                        pH = pKs + log(nb/ns)

                                        pH-pKs = log(nb/ns)

                                        10pH-pKs = nb/ns


Svar #7
18. september 2010 af jgmajk (Slettet)

1000-tak for hjælpen:-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. januar 2012 af luisemussen (Slettet)

#2

Kan du forklar hvad der sker efter punkt 1?


                                  nb/ns = 1/1

                                   nb / (ns+nb) = 1 /(1+1)  (hvorfor deler du nb / (ns+nb)

                                   nb / ntotal = (1/2)

                                   nb = 0,5·ntotal

                                   nb = 0,5·Vtotal·ctotal

                                   nb = 0,5·(0,100 L)·(0,100 mol/L) = 0,005 mol HPO42-

da nb/ns = 1/1 er symmetrisk i nb og ns
kan tilsvarende udledes

                                   ns = 0,5·(0,100 L)·(0,100 mol/L) = 0,005 mol H2PO4-
 


Skriv et svar til: Beregning af masse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.