Matematik

Nulpunkter

17. september 2010 af Sidselsn (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg kan simpelthen ikke huske hvordan man finder nulpunkterne til en ligning. 

Jeg har en opgave der lyder:

Bestem monotoniforholdene for funktionen f

f(x) = 1/3x3 - 2x2 - 5x

Jeg havde ingen ide om hvordan man skulle regne den ud, og slog på i min lærebog, hvor jeg fulgte et eksempel:

f(x) = 1/6x3 - 2x2 + 6x - 1

Vi finder den afledede til f '(x) = 1/2x2 - 4x + 6 og dennes nulpunkter er:

f '(x) = 0 <=> 1/2x2 - 4x + 6 = 0 <=> x = 2 V x = 6

Jeg gjorde det samme med min funktion og nåede til:

f '(x) = 0 <=> x2 - 4x + 5 = 0 <=> ?

Det går jeg i stå. Hvordan regner jeg de skride nulpunkter ud? Jeg kunne ikke finde nogen præcis beskrivelse af hvordan man gør det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2010 af mathon

     f '(x) = x2 - 4x - 5 = (x+1)(x-5)


Svar #2
17. september 2010 af Sidselsn (Slettet)

 Det forstår jeg ikke?

Hvordan kom du frem til det og hvad betyder det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Din funktion lyder

f(x) = (1/3)x3 -2x2 -5x

Dit forslag til f'(x) er ikke helt rigtigt, da -5x differentieres til -5, og ikke til +5, som du har. Mathons resultat i #1 for f'(x) er korrekt, og han har også faktoriseret f'(x) for dig, så du let kan løse ligningen f'(x) = 0.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2010 af exatb

x- 4x + 5 er et udtryk for hældningskoefficienten.

Denne  andengradsligning  finder du rødderne på, derefter ved du hvor grafens hældningskoefficient vender fra plus til minus(monotoniforholdet)

Ved brug af diskriminant osv finder du at rødderne er -1 og 5

Således kan parablen omskrives til (x +1)(x - 5)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du har brugt opgavestillerens forkert beregnede differentialkvotient (jvf. #3), og alligevel er det lykkedes dig at finde de rigtige rødder (jvf. #1).


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. september 2010 af exatb

 Ok, har ikke selv regnet på opgaven, kun forsøgt at forklare nogle fremgangsmåder


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2010 af mathon

                   f '(x) = (x+1)(x-5)

monotoniforhold:
     for x<-1 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
     for -1<x<5 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
     for x>5 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
 


Svar #8
17. september 2010 af Sidselsn (Slettet)

 Hvordan ved du at de er voksende og aftagende? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. september 2010 af mathon

f '(x) fungerer som en sandfærdig "sladrehank" om f(x)

          når f '(x)<0. siger den: "f(x) er aftagende"

          når f '(x)>0. siger den: "f(x) er voksende"

         


Svar #10
17. september 2010 af Sidselsn (Slettet)

 Ah, smart :D
Tak, tror jeg måske forstår det xD


Skriv et svar til: Nulpunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.