Matematik

Faktorisering af polynomier

20. september 2010 af Karldenstore (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle!

Er der nogen der har den fjerneste idé om, hvordan man faktoriserer nedenstående fjerdegradsligning?:

f(x)=4x^(4)+8x^(3)-9x^(2)-8x+5


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den blev jo løst for dig i den anden tråd, du har kørende om dette polynomium

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=891751 

Her blev det vist, at -1, 1, -5/2 og 1/2 er rødderne. Så skulle du kunne faktorisere polynomiet.


Svar #2
20. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Det ved jeg godt, men hvordan han når frem til dette ved jed ikke. Vores bog siger noget, og vores lærers noter siger noget helt tredje. Er fuldstændigt på bar bund.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

I den anden tråd blev rødderne fundet, dels ved at gætte at -1 og 1 er rødder, og så ved at løse den 2.-gradsligning, der fremkommer ved polynomiers division med (x-1) og (x+1) (eller ved division med x2-1 ).

Man finder således, at

4x4 + 8x3 -9x2 -8x +5 = (x2-1)(4x2 + 8x -5) = 4(x+1)(x-1)(x-(1/2))(x+(5/2))


Svar #4
20. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Undrer mig lidt over om der findes en generel formel for faktorisering?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Faktorisering af et polynomium drejer sig om at finde rødderne i polynomiet. Dette kan kun lade sig gøre på algebraisk vis for polynomier af grad 1, 2, 3 og 4. Formlerne for polynomier af grad 3 og 4 er ret komplicerede og involverer teorien for komplekse tal. For generelle polynomier af grad større end 5 er der ikke nogen færdig algebraisk formel, der kan bruges til at finde rødderne. Man kan bruge CAS værktøj til at finde de reelle rødder.

Ofte (og specielt i opgaver konstrueret til undervisningsbrug) er man i stand til at gætte en eller flere af rødderne, og man kan derved ved polynomiers division nedbringe graden af polynomiet.


Svar #6
20. september 2010 af Karldenstore (Slettet)

Ok, tak skal du have :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september 2010 af mathon

hvis α er rod i polynomiet

                                                              p(x) = cnxn + cn-1xn-1 + cn-2xn-2 + .................. + c2x2 + c1x + c0

er (x-α) divisor i p(x)
som derfor kan omskrives til

                                                                                           én grad lavere
                                                              p(x) = (x-α)·(dn-1xn-1 + dn-2xn-2 + .................. + d2x2 + d1x + d0)


Skriv et svar til: Faktorisering af polynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.