Matematik

små matematik opgaver

04. april 2005 af bitte16 (Slettet)
hej er der nogen der kan hjælpe mig med disse små opgaver?

1. løs uligheden 3(2-x) mit svar 0
2. reducér 8a+3b)^^2 - (a-b)(a+b)-6ab

3. isoler a i formlen (1/a)+3 = b/4

4. om en eksponentielt voksende funktion f oplyses det, at f(3) = 4 og f(5)= 36
bestem en forskrift for f

håber på hjælp, takker;)

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2005 af Duffy

1)

]9;uendelig]


2)

forudsat du mener dette:

(8a+3b)^2 - (a-b)(a+b)-6ab =

63*a^2+42*a*b+10*b^2


3)

a = 4/(b-12)



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. april 2005 af JulieJense (Slettet)

1. Meningen med uligheder er at finde værdier for x, det har du jo egentlig ikke fundet.
Løs:
3(2-x)6-3x-4x
x>3
- Man "vender" ulighedstegnet, når man ganger eller dividerer udtryk med et negativt tal!

Har du ikke selv et forslag til 2.-4.?

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. april 2005 af Duffy

#1:

UPS - gal knap

1)

]3;uendelig]


Duffy


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. april 2005 af JulieJense (Slettet)

hehe.. okay, så er vi enige ;) Skulle lige til at brokke mig over dit svar :P

Nu har du jo fået løsning fra 1.-3., så vil lige give lidt hjælp til 4.:
"om en eksponentielt voksende funktion f oplyses det, at f(3) = 4 og f(5)= 36
bestem en forskrift for f "
Du kender to punkter P1(3,4) og P2(5,36) For eksponentiel vækst kender du en formel, der hedder:
a=(x2-x1)ROD(y2/y1) --> Slå den lige op, så du er sikker på, at du forstår hvad jeg mener, den står i din bog eller formelsamling. Herefter kan du let finde b-værdien, idet du ved at f har forskriften:
f(x)=b*a^x

er du med?

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. april 2005 af Epsilon (Slettet)

bitte16,

1) Du glemmer formentlig fortegnet på -6, når du isolerer x. Det korrekte svar er (jf. i øvrigt #2-#3)

x > 3.

2) Mon ikke du mener

(8a+3b)^2 - (a-b)(a+b)-6ab ?

3) Subtraher 3 på begge sider, hvorved

1/a = b/4 - 3 = (b-12)/4

Fortsæt herfra. Bemærk i øvrigt, at vi må have, at a er forskellig fra 0, og b er forskellig fra 12.

4) En eksponentielt voksende funktion f er på formen

f(x) = b*a^x

[alternativt f(x) = b*exp(k*x), exp(k) = a, k > 0]. Det er velkendt, at hvis grafen for f indeholder punkterne (x1,y1) og (x2,y2), så kan konstanten a bestemmes ved

a = (y2/y1)^(1/(x2-x1))

og b findes ved indsættelse af et af de givne punkter.

//Singularity

Svar #6
04. april 2005 af bitte16 (Slettet)

hov i opg 1 mente jeg:
(a+3b)^2 - (a-b)(a+b)-6ab

giver den 2b^2-6ab???

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#6: Nej,

(a+3b)^2 = a^2 + 9b^2 + 6ab
(a-b)*(a+b) = a^2 - b^2 (*)

(*) "to tals sum gange de samme tals differens" - den er værd at huske :-)

og følgelig er

(a+3b)^2 - (a-b)(a+b)-6ab =

10b^2

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #8
04. april 2005 af JulieJense (Slettet)

#6:
Nah.. jeg får den nu til 10b^2:
(a+3b)^2 - (a-b)(a+b)-6ab =
Husk, at når du opløfter en parantes i anden gælder, at den ene skal i anden plus den anden i anden plus/minus det dobbelte produkt, dvs:
(a^2+9b^2+6ab) - (a^2+ab-ab-b^2) - 6ab=
a^2+9b^2+6ab - a^2+b^2 - 6ab=
10b^2

Brugbart svar (0)

Svar #9
04. april 2005 af JulieJense (Slettet)

#7: Hehe.. Jeps :)

Brugbart svar (0)

Svar #10
04. april 2005 af xyz (Slettet)

Opgave 4:
f(3)= 4 og f(5)=36
f(x)=b*a^x dvs. b€R+ og a€R+/{1}

f(3)=b*a^3=4
f(5)=b*a^5=36

(b*a^3)/(b*a^5)=4/36

9 = a^2 <=> a = 3, da a >0

4=b*3^3 <=> 4 = 27b <=> b = 4/27

dvs. f(x)=(4/27)*3^x

Brugbart svar (0)

Svar #11
04. april 2005 af xyz (Slettet)

b skal tilhøre de reelle positive tal og a skal tilhøre de reelle positive tal fraregnet mængden bestående af 1.

Brugbart svar (0)

Svar #12
18. april 2006 af Atky (Slettet)

giver 3eren altså den med isoler a ikke a=16/b??
(1/a)+3=(b/4)<=>
4=(ab/4)<=>
16=ab<=>
a=(16/b)
er det helt ud i skoven???

Brugbart svar (0)

Svar #13
18. april 2006 af Atky (Slettet)

synes ellers det ser rigtigt ud når man ganger over kors på den måde

Brugbart svar (0)

Svar #14
18. april 2006 af Atky (Slettet)

ingen der kan vise en udregning??

Brugbart svar (0)

Svar #15
18. april 2006 af Atky (Slettet)

plzz

Brugbart svar (0)

Svar #16
18. april 2006 af Atky (Slettet)

???

Brugbart svar (0)

Svar #17
18. april 2006 af Atky (Slettet)

ahh cmon må da nogle der har lavet det lort

Brugbart svar (0)

Svar #18
18. april 2006 af Draagslag (Slettet)

Den er gal. Det kan du eventuelt se ved at sætte dit udtryk ind på a's plads og tjekke.

Du skal skrive:

(1/a)+3=(b/4)<=>

(1/a) = (b/4)-3 <=>

a = 1/((b/4)-3) = 4/(b-12).

Brugbart svar (0)

Svar #19
18. april 2006 af Atky (Slettet)

ok mange tak

Skriv et svar til: små matematik opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.