Matematik

Procentregning

25. september 2010 af Santa77 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :) Jeg har en opgave jeg gerne vil have lidt hjælp til, hvis der er nogen der er friske på det. Jeg vil helst have lov til at regne den ud selv, men jeg er i tvivl om hvilke redskaber/formler jeg skal bruge.

Opgaven lyder sådan:

En størrelse er i perioden 1975-1980 steget med 7,2% om året, mens den
er steget med 4,2% om året i perioden 1980-1988.

A. Hvor mange procent er størrelsen i alt steget fra 1975 til 1988?

B. Bestem den gennemsnitlige årlige procentvise stigning i perioden
1975-1988.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Lad S0 være størrelsen i 1975. I 1980, efter 5år med 7,2% årlig stigning, er størrelsen

S5 = S0·1,0725

I 1988 er størrelsen, efter yderligere 8 år med 4,2% årlig stigning,

S13 = S5·1,0428 = S0·1,0725·1,0428 .

Beregn nu den procentvise stigning  (S13 - S0)/S0·100% ,

og bestem dernæst  gennemsnitlige relative årlige stigning r, så

S13 = S0·(1+r)13


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2010 af Isomorphician

....


Svar #3
25. september 2010 af Santa77 (Slettet)

#1  Tak :)

#2  Hvad betyder ....?


Svar #4
25. september 2010 af Santa77 (Slettet)

Der er ikke et bestemt navn for den formel vel?


Svar #5
25. september 2010 af Santa77 (Slettet)

Kom selv i tanke om navnet. Tak


Skriv et svar til: Procentregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.