Fysik

fordampning og smeltning.

27. september 2010 af Lividia (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg er i gang med en rapport, og er gået lidt i stå i en af opgaverne.Skriver først opgaven, derefter nogle af mine egne beregninger, og derefter det jeg ikke kan.
 

 a )' 300 g isterninger hentes fra fryseren hvor temperauren er -18 grader.
beregn den energi der skal tilføres for at opvarmne isen til 0 grader'
Der gjorde jeg: 0,3 kg * 2040*18 grader (udefra formlen E= c*m*delta t) 2040 er is´ J pr kg*grader
^er lidt i tvivl om jeg skulle bruge vand = 4186 i stedet for.

fik derfor resultatet 11016 kJ

b)beregn den energi der skal tilføres for at smelte isterningen.
 der brugte jeg formlen E  = m*Ls hvor vands er = 334,4
0,3 kg* 334,4 =  100,32 kJ

NU KOMMER OPGAVEN JEG ER I TVIVL OM:
smeltningen af isterningerne sker ved at de kommer lige fra fryseren over i en kande med 2 liter vand med temperaturen 16 grader. Jeg skal beregne hvor meget temperaturen er faldet i vandkanden når isterningerne er smeltet.

- det ville være en kanon hjælp hvis nogen kunne forklare mig lidt om sidste opgave, og evt hvis jeg skulle have lavet fejl i de to første opgaver.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 De to første ser rigtige ud (og du gør ret i at bruge is' specifikke varmekapacitet).

Mht. til opgaven du er i tvivl om: Du ved, hvor meget energi, der er tilført isterningerne. Denne energi må være kommet fra vandet. Hvis du isolerer ΔT i E = m · c · ΔT, kan du beregne temperaturfaldet.


Svar #2
27. september 2010 af Lividia (Slettet)

kan det passe at jeg kan sige: 100,32/0,3/334,4 og så giver det 1. eller har jeg forstået det forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 Det er ikke helt rigtigt. Du har formlen E = m * c * ΔT.

ΔT isoleres i ét hug: ΔT = E/m*c

Dernæst kan du sætte størrelserne ind i formlen. E er tilførslen af energi til isen, og er derfor negativ, m er vandets masse, og c dets specifikke varmekapacitet.


Svar #4
27. september 2010 af Lividia (Slettet)

tilførslen af energi til isen, er det resultater som jeg beregnede i første opgave?
vandets masse, er 2 L skal jeg lægge de 300 g til?

indtil videre har dine svar været til meget hjælp! :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 Jep, tilførslen er den samme mængde energi. Du skal ikke lægge de 300 g til vandets masse, da du kun beskæftiger dig med vandets varmetab. Regn med, at vandet vejer 2 kg.

Husk også at antage, at der ikke er noget tab til omgivelserne.


Svar #6
27. september 2010 af Lividia (Slettet)

og det resultat er negativt?

kan det så passe at jeg siger 11016 (afgængigt af om det skulle være negativt eller ej)/(2*334,4) og så jeg får sådan ca. 16 ( og hvis det første tal var negativt -16) ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 Det skal være negativt, da det jo er tilvæksten i temperatur, som du beregner. Og den er negativ i dette tilfælde.

Du glemmer dog nogle faktorer i din beregning.

Tilførslen af energi til isen, for at det når nul grader er kun 11,016 kJ. Jeg går ud fra, at du har regnet med J, men kom til at angive det i kJ.

Dette skal du så lægge til den energimængde, der skal til for at smelte isen.

Og den samlede energitilførsel sætter du så ind i formlen.

Husk også at bruge den rigtige varmekapacitet, som for vandet er 4,186 kJ/kg*K.


Svar #8
27. september 2010 af Lividia (Slettet)

står nu med to muligheder.
hvis det endnu engang er fejl, må jeg spørge min lærer næste gang jeg ser ham.

jeg lagde 11,016 og 100,32 sammen = 111,336
1. 111,336/(2*4,186) = 13,29

2. -11,016+100,32 = 89,304
89,304/(2*4,186) = 10,66

kan det være en af disse løsninger?


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2010 af Anxyous (Slettet)

Det er den første, da du lægger dem sammen.

111,336 kJ er den energi der kræves, for at isen kan blive opvarmet og smeltet. Al denne energi kommer fra vandet, og derfor er det den samlede energi.

Strengt taget skal du sætte energien negativt i formlen, da der er tale om et tab. Men det endelige resultat afleverer du selvfølgelig som positivt.


Svar #10
27. september 2010 af Lividia (Slettet)

okay tusind tak for din tid!


Skriv et svar til: fordampning og smeltning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.