Fysik

Hjælp til Vekselstrøm

29. september 2010 af Simmenaes (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hello der :D

Vi skal lave et ordkort til i morgen om vekselstrøm, og vi har fået at vide, at vores fysik lærer vælge en tilfældigt ud af klassen. derfor vil jeg gerne have HELT styr på hvad det er, hvis det nu skulle ske at blive mig ;)

Vi skal placerer ting i emnerne; Hvad er det, Hvilke egenskaber har det, En sammenligning, Ekspempler

Jeg har styr på hvad det er :D, men vi SKAL have ord som bølgedal, bølgetop og periode ind under en af de 4 ting..

Mit spørgsmål til jer er, om i vil fortæller mig lidt om hvad bølgedal, bølgetop og periode er for noget, og om i vie hjælpe mig med at placere dem?

På forhånd tak!

-Hilsen nøden til fysik xD


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis du kan lidt engelsk, så læs her, lidt ned under midten af siden. Jeg kan tilføje, at vekselstrøm normalt beskrives v.h.a. en differentialligning, der giver E(t) = E0ω*cos(ωt). Man kan sammenligne et RCL kredsløb (som jeg her beskriver) med et mekanisk system, hvor induktancen svarer til massen, modstanden til dæmpningskonstanten, det reciprokke af kapaciteten til fjederkonstanten, den afledede af den elektromotoriske kraft til den drivende kraft (inputtet) og strømmen til forskydningen y(t)=outputtet. Hvis du hænger et lod op i en fjeder og lader loddet svinge i vand, så er der principielt ingen forskel (matematisk set) på det mekaniske system og det elektriske system. Det er samme differentialligning i princippet.

Den tid elektronerne fra går den ene vej, skifter retning og går den anden vej kaldes perioden. Frekvensen fortæller, hvor mange perioder, der er i et sekund´. Du bør starte med at studere mekaniske svingninger og dereter sætte dig ind i sinuskurven. Det er en god begyndelse, og så er det før øvrigt mit bidrag til dit spørgsmål, så må andre tage over - har ikke mere tid, skal lave mad nu. Bølgedal og bølgetop fremgår af linket.

Her er linket:

http://en.wikipedia.org/wiki/Alternating_current


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. september 2010 af mette48 (Slettet)

Erik har du lagt mærke til at det er en 9.klasse elev? Jeg er ikke sikker på at hun kender de begreber du nævner.

Hvis du ser på en gammeldags dynamålygte når hjulet køres langsomt rundt, vil du kunne se at lysstyrken varierer. For hver gang det lille hjul på dynamoen kører rundt, kommer der stærkt lys 2 gange. Sætter man et måleapperat (et orciloskop) på i stedet for lampen så man kan få tegnet en graf, der viser strømstyrken, vil man få en kurve, hvis man ser på den fra strømstyrken er 0, vil den gå nedad, blive flad forneden og gå opaf igen, derefter går den på tilsvarende måde opad, bliver flad og går nedad til 0 igen. Dette forløb gentager sig for hver gang hjulet drejer. Kurven kaldes en sinuskurve.

En perione går fra strømstyrken er 0, stiger, falder, er 0, falder (bliver negativ), stige, og igen bliver 0. Det er altså hele det stykke der gentager sig for hver omdrejning af hjulet.

Find en sinuskurve på nettet eller i din fysikbog. Når du ser på kurven er det ikke så svært at se hvor bølgetop og bølgedal er. forskellen på de to er at ved bølgetoppen går strømmen den ene vej, ved bølgedalen går strømmen den anden vej i ledningen. Det er derfor det hedder vekselstrøm, strømmens retning veksler.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2010 af mathon

strømmen skifter retning

at skifte kan også hedde at veksle, som du kender det fra en valuta til en anden

skiftestrøm brød fysikerne ikke om, hvorfor det blev til vekselstrøm


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

#2 Jo du har ret, bør nok tilpasse svaret efter niveauet, man jeg er ikke vant til et så lavt niveau. Næste gang lader jeg de større elever om at svare, hvilket de stadig ikke gør i tilstrækkelig grad efter min mening. Når man vil have hjælp, må man også yde.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. september 2010 af mette48 (Slettet)

#5

Jeg er ret opmærksom på niveauet, da jeg har undervist i 6-10 kl. i mange år, derfor kender jeg også nogenlunde pensum og de problemer, der kan opstå i de forskellige emner.

Gymnasiepensum har jeg ikke helt overblik over og jeg har lidt svært ved tildensen til kun at ville bruge de udenadslærde formler.

Jeg vil give dig ret i at de større elever ikke gør nok ud af at svare de yngre og svare på en måde, så de yngre får noget ud af svaret. De "store" kan lære at svare fornuftigt, hvis vi støtter Dem. Mathon er f. eks. blevet ret god har jeg intryk af. Der er andre, der stadig "taler ned" til de andre og en enkelt har det med at være uforskammet. De flesteder  hjælper gør det af god vilje. Det skal vi alle sætte pris på.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

#5 "jeg har lidt svært ved tildensen til kun at ville bruge de udenadslærde formler."

Jeg har i mine besvarelse lagt større vægt på forståelsen end på udenadslærte formler. Det er imidlertid ikke altid, man har tid til at gå i dybden, det ville kræve alt for megen af min tid, hvis jeg skal nå mit eget også. Eksemplet med vekselstrømmen er meget godt. Det er så omfattende at beskrive i sin helhed (med den nødvendige trigonometri for ikke at tale om den komplekse fremstilling), at jeg nemt kan bruge en hel eftermiddag på det, og det gider jeg ganske enkelt ikke. Husk også lige på, at læren i skolen får løn for arbejdet, han har direkte kontakt med leverne, men vi gør det ganske gratis og helt uden kontakt, ja ofte uden at kende hverken navn eller alder. Det er trættende.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2010 af klingest (Slettet)

#6 siden hvornår er amplituden på en svingning blevet afhængig af dens frekvens... ?

formlen bør nok hedde E(t) = E0*cos(wt) i stedet, så giver det mere mening... dette er nu heller ikke en differential ligning bare lige for at orientere... !! :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2010 af Erik Morsing (Slettet)

#7 Jeg skulle have skrevet, at den sinusoidale elektromotoriske kraft pr. tidsenhed dE/dt = E0ω*cos(ωt), men så var jeg ikke sikker på at blive forstået. Her anser jeg så spændingen for tidsafhængig. Håber det klarer det, og som du vil se, er der tale om en differentialligning, ganske som jeg påstod.


Skriv et svar til: Hjælp til Vekselstrøm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.