Fysik

Let graf hjælp

07. april 2005 af Mads123 (Slettet)
Er i gang med en rapport om Galileis faldlov.
Ud fra mine forsøgsresultater skal jeg have tegnet en graf og sammenligne den med den teoretiske værdi s=½*g*t^2.

Jeg vil mene det er en potensfunktion og ikke en ekspotentiel funktion, da den ikke går igennem (0,1).
Når jeg laver en regression, så virker det når jeg bruger "cubic regression", men er det det samme som potetnsfunktion, for jeg for en mærkelig forskrift for det, men det passer meget godt på grafen.

2. Jeg skal beskrive den orienteret akse. Er det rigtigt at sige lodret neadgående akse?

Håber lige I kan hjælpe da den skal afleveres imorgen :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2005 af Waterhouse (Slettet)

Det er en potensfunktion, hvis du havde haft en eksponentiel funktion havde du haft en eksponent hvor der indgik et x. Hvis jeg skulle tegne punkterne ind på en graf ville jeg dog nok kigge om der var en regressionsmulighed der hed Quadratic Regression eller noget derhenaf, da du jo har et t^2-led.

Svar #2
07. april 2005 af Mads123 (Slettet)

Tak, det passer også godt. Jeg får forskrift der hedder f(x) = 4.77024x^2 + 6.17857x + -5.2381. Kan det sige noget spændende?

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: Vi er nødt til at have kendskab til, hvorledes de eksperimentelle data er fremkommet - hvordan forsøget helt konkret er udført.

Ellers er det ikke muligt at udtale sig kvalificeret om, hvorvidt man kan konkludere, at Galileis 2.faldlov;

"Faldvejen [s] er proportional med kvadratet på faldtiden [t];

formelt: s(t) = 1/2*g*t^2 "

er eftervist eksperimentelt.

//Singularity

Svar #4
07. april 2005 af Mads123 (Slettet)

Det er udført ved at lade et lod falde ned og så har en timer sat 100 prikker per sek. Vi har derefter målt s med lineal og t kender vi, da vi kan tælle alle prikkerne.

Er det en lodret nedadgående orienteret akse?

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: I har altså sluppet loddet fra hvile i en vis højde og derpå målt en række værdier af den tilbagelagte faldstrækning s (fra udgangspunktet til nogle af punkterne på timerstrimlen), svarende til forskellige værdier af t (repræsenteret ved antallet af afsatte prikker)?

//Singularity

Svar #6
08. april 2005 af Mads123 (Slettet)

Jep

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: Ja, faldaksen er orienteret positivt nedad, i samme retning som bevægelsen.

#6: I så fald synes udtrykket i #2 umiddelbart at afvige betydeligt fra det 'teoretiske' udtryk givet ved Galileis 2.faldlov. Første- og nultegradsleddene skulle helst være negligeable, men det ser bestemt ikke ud til at være tilfældet (6.17857 og -5.2381 er signifikant forskellige fra 0).

Koefficienten til x^2 (4.77024) afviger ligeledes fra den korrekte værdi, om end mindre markant (tyngdeaccelerationens størrelse andrager 9.82m/s^2 på vore breddegrader, så g/2 = 4.91m/s^2).

Det er klart, at der er usikkerhed forbundet med manuel opmåling af faldstrækningen, men hvor stor fejl der bliver tale om, afhænger af måleudstyrets præcision.

Eventuelt kan du liste de ubehandlede data herinde (forsynet med enheder).

//Singularity

Skriv et svar til: Let graf hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.