Fysik

U-værdi

08. april 2005 af Norn (Slettet)
Den varmestrøm der strømmer gennem en væg er givet efter:
W = U*A*(delta)T

A = arealet af væggen

Nu problemet er, at jeg har en kasse med følgende dimensioner:
indre mål= 31x26x36
ydre mål = 35x30x40

Hvilket areal skal jeg bruge? Og hvorfor?

Tak på forhånd :)

Svar #1
08. april 2005 af Norn (Slettet)

for resten:
Når man beregner varmekonduktiviteten bruger man tykkelsen af væggen.
I hjørnerne på kassen må varmen bevæge sig længere end i siderne.
Skal jeg så beregne den gennemsnitlige tykkelse, da formlen ikke tager højde for det?

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. april 2005 af Epsilon (Slettet)

Norn,

Man kunne naturligvis arbejde med forskellige approksimative tilnærmelser. I betragtning af de sparsomme oplysninger, må en fornuftig model være;

"Den samlede varmestrøm ud gennem kassen er approksimativt lig varmestrømmen gennem en væg af samme tykkelse d som kassen og med et overfladeareal lig kassens samlede ydre overflade A"

Under denne model har vi således

d = 2 (cm?)
A = 2(30*35 + 30*40 + 35*40) = 7300 (cm^2?)

(angiv altid enheder).

Et estimat af den samlede varmestrøm H gennem kassen er ifølge modellen

H = k*A*(T-To)/d

hvor To er temperaturen uden for kassen, og k er den termiske konduktivitet for det pågældende materiale.

SI-enhed for termisk konduktivitet;

[k] = W/(m*K)

//Singularity

Svar #3
08. april 2005 af Norn (Slettet)

yeps! Det ville man sagtens kunne! Men nu er min fysiklærer så sød, at han vil ha mig til at redegøre for, hvorfor jeg enten bruger det ydre eller det indre areal!

Tak på forhånd :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Det beror på fortegnet på temperaturdifferensen T-To, som bestemmer i hvilken retning konduktion (varmeledning) foregår.

Såfremt kassen afgiver varme til omgivelserne (T-To > 0), er det indvendige areal det relevante, eftersom det er arealet vinkelret på strømningsretningen, igennem hvilket konduktion foregår. Det er dette areal A, som indgår i formlen

H = k*A*(T-To)/d

Hvis T-To

Giver det mening?

//Singularity

Svar #5
09. april 2005 af Norn (Slettet)

hmm... Delvist ja :)
"... , igennem hvilket konduktion foregår. "

Konduktionen?? Jeg har aldrig før hørt det ord nævnt i den sammmenhæng! Mener du ikke varmestrømmen? Eller er det det samme?

Tak på forhånd :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#5: Du skal vist lige læse, hvad jeg skriver i #4 :-)

"konduktion (varmeledning)"

Konduktion betyder blot varmeledning og er en form for varmetransport (lige så vel som konvektion og varmestråling er former for varmetransport).

//Singularity

Svar #7
09. april 2005 af Norn (Slettet)

heeh... okay :) mange tak for hjælpen!

Skriv et svar til: U-værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.