Fysik

hjælp til svær opgave

06. oktober 2010 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogle stoffer lyser, når de bestråles med ultraviolet lys.Fænonmenet.kaldes flourescens.


i Et bestemt stof kan fotoner med bølgelængde 300nm excitere elektroner fra grundtilstanden til et højere energiniveau A.stoffet udsender synligt lys, når elektronerne overgår til det lavere energiniveau b, som ligger o,216*10^-18 j over grundtilstanden. figuren viser processen i et energiniveaudiagram.


a)         bestem bølgelængde af det lys, som udsendes ved overgangen fra energiniveau A til energininiveau B


Svar #1
06. oktober 2010 af hjæææælp (Slettet)

ingen der kan hjælpe? 

der er tale om denne opgave: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=139026#139438

skal bare have lidt mere forklaring. 

kan ikke forstå hvordan de beregner Efoton når vi ikke kender frekvensen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Du skal bruge energiforskellen på de to energiniveauer A og B. Jeg kan ikke umiddelbart se den ud fra oplysningerne her.

Så bruger du at at energi ΔE og bølglængde λ er forbundet via plancks konstant h og lysets fart c:

ΔE=hc/λ

Du kan også gå omkring frekvensen f med Bohrs formel: ΔE=hf


Svar #3
06. oktober 2010 af hjæææælp (Slettet)

chr42 

kan du kigge i den link jeg gav dig? 

kan det passe at lambda i formel 2 er 300nm? 

så kender vi nemlig lambda og lysets hastighed. 

dermed kan vi beregne f og bruge den i formel 1 til at beregne Efoton. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Oh!

Nu tror jeg jeg forstår oplysningerne.

Du skal finde energiforskellen fra grundtilstanden og op til niveau A ved at bruge de 300 nm.

Så har du energien i niveau A og i B er den givet i opgaven og så har vi forskellen.


Svar #5
06. oktober 2010 af hjæææælp (Slettet)

jep. men er det sådan som jeg skrev? 

altså i det link er der formel 1 og formel 2. 

kan det passe vi skal finde f i formel 2 (da vi kender h og lambda =300 nm)? 

og bruge f til at finde Efoton i formel 1. 

så kan sige Efoton - 0.216 aJ, hvilket netop er løsningen 

eller har jeg misforstået? svar hurtigt tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Fra grundtilstand til A 0,663*10^-18 J

Efoton = (0,663-0,216)*10^-18J

Jeg får bølgelængden til at være 445 nm - en yndig blå farve:-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Nej, Efoton er forskellen mellem den energi du får fra de 300nm og den energi, der er oplyst i opgaven.


Svar #8
06. oktober 2010 af hjæææælp (Slettet)

hm 

jeg er slet ikke med. 

hvordan finder f i denne: 

Efoton = f * h 

vi kender ikke f eller Efoton

hvordan beregnes Efoton


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Du har tre energitilstande i atomet. Den laveste er grundtilstanden, lad os kalde den G.

Når der kommer lys ind med bølgelængden 300 nm går elektronen op i tilstand A.

Energiforskellen fra G til A kan bestemmes som E=hc/λ eller E=hf,  hvor du finder f=c/λ først. Jeg får 0,663*10^-18J

Så går elektronen ned i tilstand B, som ligger 0,216*10^-18 J over G.

Det betyder at energiforskellen fra A til B er Efoton=(0,663-0,216)*10^-18 J=0,447*10^-18 J


Svar #10
06. oktober 2010 af hjæææælp (Slettet)

Okay, tror jeg er med nu. tak for det.


Svar #11
06. oktober 2010 af hjæææælp (Slettet)

hey 

jeg får ikke f = 0,663e-18 J

kan du skrive dit regnestykke? 

altså er det ikke 

f = _c / 300*10^-7_m i et cas program?


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Jo, men det er frekvensen. Jeg får frekvensen til 10^15 Hz.

De 0,663*10^-18 J er energien. E = hf = 6,63*10^-35 Js * 10^15 Hz


Svar #13
06. oktober 2010 af hjæææælp (Slettet)

hm :(

når jeg skriver ovenstående udtryk får jeg 9.99308e12 Hz


Svar #14
06. oktober 2010 af hjæææælp (Slettet)

og jeg får energien til 6.621449e-21 J


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

c=3*10^8 m/s, så c/300 nm skal give 10^15 Hz.


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Prøv at spørge dit CAS program hvad c er.


Svar #17
06. oktober 2010 af hjæææælp (Slettet)

c = 2,99792e8 (m/s)


Svar #18
06. oktober 2010 af hjæææælp (Slettet)

er 300 nm = 300*10^-7 m


Brugbart svar (0)

Svar #19
06. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

300 nm = 300*10^-9 m dvs 3*10^-7 m.

Jeg tror det er der det går galt, for så får vi næsten det samme. Forskellen skyldes at jeg har afrundet c. 


Svar #20
06. oktober 2010 af hjæææælp (Slettet)

 jeps. 

nu får jeg f = 9.99308e14 Hz 

E = 6.621...e-19 J

Efoton = 4.46149e-19 J

hvordan findes bølgelængden så


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.