Matematik

Hjælp til Komplekse tal

09. oktober 2010 af Tina17 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Hej

min opgave lyder : bestem alle komplekse tal z der opfylder  z^4=-81

skriv svarene i både rektangulær form x+yi og re^ithehta

Jeg starter med : z=4kvadratroden-81

og ved ikke rigtig hvad jeg skal gør mere.

håber nogen kan hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2010 af Hmm-Lars (Slettet)

 Du kan herefter bruge Rodreglen !


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

omskriv  -81 = 34 *ei    så er det lidt nemmere at tage den fjerde rod.


Svar #3
09. oktober 2010 af Tina17 (Slettet)

 i det nogle andre opgaver var noget med at finde modulus og argumentet først og bagefter put det i formlen for at finde rødder.

men i det her skal man åbenbart tager kvadratroden af noget negativ, hvilke det ikke siger mig noget...

kan du komme med lidt mere hjælp


Svar #4
10. oktober 2010 af Tina17 (Slettet)

 #2

z^4=-81=34*e-πi=34*(cos(π)+i*sin(π))=34*(-1+i*0)=-34+i*0

er det rigtig det jeg har lavet? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

z4 = -81 = 81·(-1) = 34·(-1) = 34·e , så

z = 3·eiπ/4+ip·(2π/4) , p=0,1,2,3

3 er den 4. rod af 81 . z4 har modulus 81, så z har modulus (81)1/4 = 3 . Rødderne er da

z = 3·eiπ/4, z = 3·eiπ/4+iπ/2, z = 3·eiπ/4+iπ, z = 3·eiπ/4+i3π/2


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

det er faktisk rigtigt.   3*3*3*3 = 9*9 = 81   egentlig er -81 = 34*ei+2πip    da eip = 1.

så z = 4√(34*e-πi+2πip)  = 3*e-πi/4+2πip/4  = 3*e-πi/4+πip/2

forskellige løsninger kun for p = 0,1,2,3   tegn så ses det nemt.

og du kan nemt lave dem om til formen x+yi ved hjælp af formlen du brugte i #4


Skriv et svar til: Hjælp til Komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.