Matematik

Trappepyramide i centicubes

19. oktober 2010 af hare45 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

 De første 3 lagde har 1, 9 og 25 centicubes.

Nu skal jeg regne 4 lagde ud, men hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2010 af Isomorphician

1 = 12

9 = 32

25 = 52

? = ?2


Svar #2
19. oktober 2010 af hare45 (Slettet)

 Må vel være 72=49. 

Kan nogen give forklaring på hvorfor? :P

TAK


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvert lag ser ud til at være et kvadrat, hvis sidelængde er det næste ulige heltal.


Svar #4
19. oktober 2010 af hare45 (Slettet)

UPS! Min fejl, lagde 3 har 35 centicubes, undskyld. 

Den ene centicub tæller ikke som lagde.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Taler du om lag, når du skriver "lagde"? Og hvordan er dine terninger arrangeret? Jeg formoder, at tallene angiver, hvor mange terninger, der er i hvert lag?


Svar #6
19. oktober 2010 af hare45 (Slettet)

 Jah "lag": 

Står der 3 lag med 9, 25 ,35 og 1 som ikke tælles som et lag.

Så skal jeg nu finde det 4 lag.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Så du har både et lag med 25 og et med 35 terninger? Men er terningerne i hvert lag ikke arrangeret som et kvadrat?


Svar #8
19. oktober 2010 af hare45 (Slettet)

 Joh. Jeg har lige snakket med en ven omkring det, han skriver:

 <span style="font-size:13.0pt;line-height:115%;font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font: minor-latin">Du tager lag nr. og ganger med 8. Derefter tager du det primtal, der kommer efter lagets nr. og ganger dette med sig selv. Til slut lægger du disse to tal sammen og får det antal centicubes du skal bruge. 

<span style="font-size:13.0pt;line-height:115%;font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font: minor-latin"> Eks: (lag nr. 2 × 8) + ( 32) = 25 centicubes 

Nogen der kan for enkle det?

<span style="font-size:13.0pt;line-height:115%;font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font: minor-latin"></o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Her er, hvad den formel giver for de første lag

Lag nr       Antal

1               1·8 + 22 = 12
2               2·8 + 32 = 25
3               3·8 + 52 = 49
4               4·8 + 52 = 57

Men hvad har de tal at gøre med din opgave, som du formulerede den?


Svar #10
19. oktober 2010 af hare45 (Slettet)

De sludder hvad jeg har sagt! Undskyld igen! 

Den her passer

1 = 12

9 = 32

25 = 52

49=72

Men forstår ikke helt hvorfor :P 

UNDSKYLD


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Se forklaringen i #3


Svar #12
19. oktober 2010 af hare45 (Slettet)

 Men hvorfor det næste uligetal?


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13

Når man bygger pyramiden af disse terninger, skal terningerne åbenbart bygges lige oven på hinanden, ifølge dine spilleregler. Derfor har det næste lag 2 terninger mere i siden end det ovenover liggende lag. Starter man med et ulige tal (1), vil alle lagene have et ulige tal som sidelængde, og hele laget vil være et kvadrat med den sidelængde.


Brugbart svar (2)

Svar #14
01. oktober 2013 af Busk1233 (Slettet)

Man kan bruge formlen (2*n-1)^2
N er lag nummeret :-)

Skriv et svar til: Trappepyramide i centicubes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.