Matematik

Komplekse tal

21. oktober 2010 af Elturis (Slettet)

Hvordan løser jeg denne opgave?

z4 = -81

Jeg skal skrive det i rektangulær og polær form.  


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2010 af mathon

                           



Svar #2
21. oktober 2010 af Elturis (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2010 af mathon

se

Vedhæftet fil:kompleks_z^4=-81.doc

Svar #4
21. oktober 2010 af Elturis (Slettet)

Tusind tak for hjælpen.

Men hvad for en formel bruger du til at omskrive z4 = -81 ?  


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Man kan også omskrive ligningen

z4 + 81 = 0 , dvs

(z2)2 -(9i)2 = 0 , dvs

(z2 +9i)(z2-9i) = 0 ,

Man kan så benytte, at

i = [(√2)/2 + i(√2)/2]2 og at -i = i2·i = [-(√2)/2 + i(√2)/2)]2 , hvorved den oprindelige ligning kan skrives

(z2 - 32·[-(√2)/2 + i(√2)/2)]2)·(z2 -32·[(√2)/2 + i(√2)/2]2) = 0 , hvoraf

(z +3·[-(√2)/2 + i(√2)/2)])·(z -3·[-(√2)/2 + i(√2)/2)])·(z +3·[(√2)/2 + i(√2)/2)])·(z -3·[(√2)/2 + i(√2)/2)]) = 0

Vi har her opnået en fuldstændig faktorisering af det oprindelige polynomium z4 + 81 , og de fire rødder aflæses umiddelbart til

z = 3·[±(√2)/2 ± i(√2)/2]


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. oktober 2010 af alias191188 (Slettet)

Hvordan finder man ud af at modulus er pii i den vedhæftede fil? altså der der står over brøkstregen i udregningen af rødderne


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Modulus af z4 er |z4| = 81, og derfor fås modulus af z til |z| = 811/4 = 3 . Der indgår ikke noget med π i modulus for disse komplekse tal, men derimod i argumenterne til de komplekse tal.


Skriv et svar til: Komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.