Matematik

Differentialregning

24. oktober 2010 af Fiction30 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.

Jeg har lidt svært ved at forstå hvordan jeg løser de her gruppe opgaver:

1) Beregn den fuldstændige løsning:                                                                  y(t)' = (9+0+2)ty(t)+(9+0+2)t

2) Beregn 2 ordens Taylor polynomiet for f(t) med udviklingspunkt 0.

    Angiv mellemregninger når der bruges produkt eller kæderegel:             f (t) = cos((6+2)t)+(9+1)t sin((6+2)t)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

1) Som du har skrevet det, ser ligningen således ud:

y'(t) = 11t·y(t) + 11t = 11t·(1+y(t)) .

Den kan løses ved separation af de variable, idet man ser, at (y(t)+1)' = y'(t) . Sættes u(t) = y(t)+1 ser ligningen således ud

u'(t) = 11t·u(t), så

u'(t)/u(t) = 11t .

2)

2.-ordens Taylorpolynomiet udviklet fra t=0 ser således ud:

P(t) = f(0) + (f'(0)/(1!))·t + (f''(0)/(2!))·t2 .

Man skal derfor beregne f(0), f'(0) og f''(0) af funktionen f(t) = cos(8t) + 10t·sin(8t)


Svar #2
24. oktober 2010 af Fiction30 (Slettet)

Hej Andersen

Har først set dit svar nu. Hmm jeg har fået svaret til noget lidt andet i 1), men kan godt se det rigtige i det du gør.

I 2) skal jeg så bare indsætte den differentierede samt den dobbelt differentierede i formlen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

I 2) skal du beregne f(0), f'(0) og f''(0). Det gøres ved at beregne f'(t) og f''(t) og så indsætte t=0 i de to udtryk.


Svar #4
24. oktober 2010 af Fiction30 (Slettet)

Ok super. Mange tak.

Men i 1'eren er der ikke mere man skal gøre der? Fandt frem til en formel hvor man også skulle integrere.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jo, man skal jo løse ligningen. jeg omskrev ligningen, så den skulle være lettere at løse:

Benyt, at u'(t)/u(t) = (ln(u(t)))' , så der står

(ln(u(t)))' = 11t , hvoraf

ln(u(t)) = (11/2)t2 + k, og dermed

u(t) = C·e(11/2)t^2 , og dermed ved substituition tilbage

y(t) = u(t) -1 = C·e(11/2)t^2 -1


Svar #6
25. oktober 2010 af Fiction30 (Slettet)

Hvad med 2'eren. Hvad får du i resultat hvis du regner den ud?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

I 2) har vi f(t) = cos(8t) + 10t·sin(8t) , og dermed

f'(t) = -8·sin(8t) + 10·sin(8t) + 80t·cos(8t) = 2·sin(8t) + 80t·cos(8t) , og

f''(t) = 16·cos(8t) +80·cos(8t) -640t·sin(8t) = 96·cos(8t) -640t·sin(8t)

og dermed

f(0) = 1

f'(0) = 0

f''(0) = 96

så Taylorpolynomiet for f(t) udviklet ud fra t = 0 er da

P(t) = 1 +48·t2


Svar #8
26. oktober 2010 af Fiction30 (Slettet)

Ok. Mange tak :). Fik det til nogenlunde det samme i første omgang.


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.