Kemi

syrer og baser

31. oktober 2010 af Nennaz (Slettet)

 Syrer og baser

a) Beregn pH i følgende 0,100 M opløsninger: HNO3 , HF, CH3 COOH, NaOH, Mg(OH)2</o:p>

b) Alkoholer er meget svage syrer – f.eks. har ethanol pKs= 18. Phenol har pKs= 10 . Er  ethanol  eller phenol stærkest som syre? Hvilken af dem er stærkest og hvor meget stærkere er den stærkeste af de to end den svageste? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2010 af NejTilSvampe

a) find oxoniumions koncentrationen og tag -10-tals logaritmen til det.
Hvis du ikke kan finde oxoniumionskoncentrationen så find hydroxidion koncentrationen og find pOH, og træk så det fra 14.

b) jo lavere pKs jo stærkere syre.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2010 af Phienix (Slettet)

a) Du skal antage at stofferne findes alene på ionform (komplet dissociation). I tilfældet med eddikesyre (CH3COOH) skal du regne med tab en proton fra syren.

for eddikesyre er det reaktionen

CH3COOH <- - -> CH3COO- + H+

(egentlig er det ikke H+ men H3O+, da vand "snapper" protonen, man vender sig bare hurtigt til H+)
Den aktuelle koncentration af eddikesyre, [CH3COOH] må svare til din formelle (0,100 M), og trukket en ukendt mængde fra, som er reageret, kald den x. så får du

[CH3COOH] = 0,100 M - x

Og [CH3COO-] = x
Og [H+] = x

Så kan du opskrive K = [CH3COO- ]*[H+] / [CH3COOH] = x2 / (0,100M - x)
Find K evt. ved opslag og isolér for x.

Da x = [H+] er pH = -log(x)

b) pKS = -logKS

eller sagt på en anden måde er KS = 10-pKs. Hvis du ser på denne form er det tydeligt, at jo større pKS er, desto lavere bliver KS, desto mindre vil findes på ionform (H+ og anion), og desto svagere må syren være.


Svar #3
01. november 2010 af Nennaz (Slettet)

Jeg forstår ikke helt a) ??


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. november 2010 af mathon

b)

                  Ks_2 / Ks_1  =  10|ΔpK| 


Svar #5
01. november 2010 af Nennaz (Slettet)

isolere jeg x

således :

K = [ CH3COOH-] .[ H+] / CH3COOH
k = x2 / (0,100M - x)
1,76 . 10-5 M = x2/ (0,100M - x)
x2 = 1,76 . 10-5 M * 0,100 M
x2 = 0,000002 M
x = 0,000002 /2
x= 8,8 10-7


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. november 2010 af mathon

@ #0
         der er forskellige måder til
         beregning pH

              stærk syre                                                          stærk base
 
               pKs<-1,7                                                                 pKb<-1,7             
              pH = -log(cs)                                                         pOH = -log(cb)
             
       
              middelstærk syre                                              middelstærk base
                 -1,7<pKs<4                                                           -1,7<pKb<4
              pH = -log[(-Ks+√(Ks2+4Ks·cs))/2]                         pOH = -log[(-Kb+√(Kb2+4Kb·cb))/2]

              svag syre                                                           svag base
                pKs>4                                                                     pKb>4
               pH = (1/2)·(pKs - log(cs))                                    pOH = (1/2)·(pKb - log(cb))

ved 25ºC
                                                               pH + pOH = 14

....................

og det er dem
opgaven lægger op til
at skelne imellem


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. november 2010 af mary94 (Slettet)

Hejsa : ) Jeg vil lige høre er det Koncentrationen af " [(-Ks+√(Ks2+4Ks·cs))/2] " ? .. Er det ikke kun normale parenteser som der skal rundt om ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. november 2010 af mathon

              ...parenteserne er kun gjort kantede for at lette læsningen heraf...


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. november 2010 af mary94 (Slettet)

Når okaay : ) taak :D


Skriv et svar til: syrer og baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.