Matematik

x^2+6x+a=0

03. november 2010 af MiaIversen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Den ene rod i x^2+6x+a=0 er -2.  Bestem a og den anden rod.

Forstår ikke helt hvordan jeg skal løse denne opgave? Nogen der kunne give lidt hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2010 af mullegøg (Slettet)

Er ikke sikker, men er det ikke nulreglen du skla bruge?


Svar #2
03. november 2010 af MiaIversen (Slettet)

 Jo men Jeg tænker mere hvordan jeg skal bruge den.. Er vil nødt til at omforme den eller sådan når jeg ikke ved hvad a er?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2010 af mullegøg (Slettet)

Nulreglen: et punkt et 0, netop hvis mindst en af faktorerne er 0.

eksempel: vi illustererer nulreglen ved at løse ligningen 2x^2 - 6x=0 --> 2x(x-3)=0

i den sidste ligning er produktet af tallene 2x og -x lig med 0, og derfor må mindst en af faktorerne være 0, dvs.

2x=0 eller x=-3=0

og de x-værdier, der er løsningen er altså x=0 eller x=3. vi plejer lidt kortere at skrive sådan:

2x^2-6x=0 --> 2x(x-3)=0 --> x=0 eller x=3

det betyder at hvis x har værdien 0 eller værdien 3, så passer x i ligningen og omvendt: hvis x passer i ligningen har x værdien 0 eller værdien 3.

ved ikke om det hjalp, men hvis du har matematik bogen den grønne MATA1 så kig på side 50 ;)


Svar #4
03. november 2010 af MiaIversen (Slettet)

Men hvis der bruges nul regel er en af faktorerne nødt til at være nul.. Så med mindre a=0 dur nul reglen ikke rigtig i mit hovede.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2010 af mullegøg (Slettet)

nje har godt lige siddet og tænkt over den, men øh ja , har du ikke en matematikbog hvor alt står i ? - fordi lige nu er jeg lidt lost- for sad lige og tænkte over den og kan godt se at den ikke kan passe alligevel, det jeg sku ked af .


Svar #6
03. november 2010 af MiaIversen (Slettet)

 Jo har prøvet at sidde og regne den ud.. men lige nu er min løsning at skulle ændre løsningen for andengradsligning. men tak for hjælpen alligevel 


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. november 2010 af ccccaaaatttt (Slettet)

a er ikke en faktor i ligningen. Sæt -2 ind på x's plads, isolér og løs for a. Sæt den nyfundne a-værdi ind i ligningen. Find rod ved at løse for y=0.


Svar #8
04. november 2010 af MiaIversen (Slettet)

 Så fik jeg så det nye problem. Når jeg indsætter -2 bliver a=8.. Herefter løser jeg ligningen med andengradslignings løsning.. Her giver x=1 & x=5?

Men den ene løsning burde være -2?


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. november 2010 af ccccaaaatttt (Slettet)

Jo, den ene løsning bør være -2. Jeg har ikke løst en andengradsligningen i hånden siden 2.g, så kan ikke huske løsningsformlen for en andengradsligning præcist (hehe), men lommeregneren siger at rødderne er -4 og -2, så prøv at regn den igen.


Svar #10
04. november 2010 af MiaIversen (Slettet)

 okay tak.. må have lavet fejl i min udregning.


Skriv et svar til: x^2+6x+a=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.