Fysik

energiniveau

03. november 2010 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

De synlige linier i hydrogenspektret er spring ned til n=2 hvor En=-3,40 eV prøv at finde energiniveauerne af E3, E4 og E5 ud fra målte bølgelængder og lav et energiniveau diagram for H-atomet.

Jeg har fået bølgelængderne til 435,53 nm, 489,13 nm og 656,16 nm. Hvordan omregner dem til energier?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2010 af mathon

                           Efoton = (h·c) / λ

................

h·c = 1,98645·10-25 J·m  ≈  1,24 µeV·m


Svar #2
03. november 2010 af placebo321 (Slettet)

Jeg har lavet følgende udregning:

6,63*10^-34*(3*10^8/435,45*10^9)=4,35*10^-19 J

omregnes til ev:

4,35*10^-19/1,602*10^-19=2,85 ev
 

Er det så E3-E2?

Farven for dette lys var violet


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2010 af mathon

eller

             E =- h·c·(1/λ) = h·c·Ryd · ((1/4) - (1/n2)) = -(13,6 eV)· ((1/4) - (1/n2)) = -((3,4 eV) - (13,6 eV)/n2)  n>2


Svar #4
03. november 2010 af placebo321 (Slettet)

Er det violette lys springet fra E5 til grundtilstanden E2?

Og hvad med det blå og det røde? hvilke n er de?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2010 af mathon

eller

h·c = 1240 eV·nm

           E =- h·c·(1/λ) = h·c·Ryd · ((1/4) - (1/n2)) = -(13,6 eV)· ((1/4) - (1/n2)) = -((3,4 eV) - (13,6 eV)/n2)   n>2

................

           E3→2 = -((3,4 eV) - (13,6 eV)/n2) = -((3,4 eV) - (13,6 eV)/32) = -1,89 eV


svarende til bølgelængden
                                                    λ = (h·c) / E

                                                    λ = (1240 eV·nm) / (1,89 eV) = 656,1 nm


Svar #6
03. november 2010 af placebo321 (Slettet)

Du svarede ikke rigtig på mit spørgsmål :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. november 2010 af mathon

489,13 nm

                                     E = -(1240 eV·nm) / (489,13 nm)  =  -2,54 eV

435,53 nm
                                     E = -(1240 eV·nm) / (435,53 nm)   = -2,85 eV
        
 


Svar #8
03. november 2010 af placebo321 (Slettet)

hvorfor bruger du 3,4 og 13,6 til springet mellem n=3 og n=2?? E3=1,5 eV og E2=3,4 eV


Svar #9
03. november 2010 af placebo321 (Slettet)

Jeg har lavet beregningerne. Jeg skal nu blot svare på, hvilke elektronspring disse energier svarer til :)


Svar #10
03. november 2010 af placebo321 (Slettet)

Jeg har nemlig fundet ud af, at der afgives en energi på -2,85 eV ved springet fra 5 til 2. Dette stemmer overens med mit resultat på 2,851 ev. Altså må det violette lys være overgangen fra 5 til 2????


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. november 2010 af mathon

teoretisk:

                           E5→2 = (13,6 eV)· ((1/4) - (1/52)) = 2,856 eV


Svar #12
06. november 2010 af placebo321 (Slettet)

i #7 har du sat energierne af fotonerne til at være negative. Fotonenergierne vil være positive, men energiniveauerne er negative.


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. november 2010 af mathon

...jeg har anvendt din fortegnsmetode


Skriv et svar til: energiniveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.