Matematik
Bestem interval hvor uendelig række er konvergent
Hvor bestemmer jeg et interval hvorpå en uendelig række er konvergent?
"sum_{n=0}^uendelig sqrt{x}^n" altså summen af sqrt(x)^n med indeks 0 uendelig mange gange
Svar #1
05. november 2010 af Andersen11 (Slettet)
Der gælder
∑n=0∝ (√x)n = ∑n=0∝ yn , med y = √x
Rækken på højre side er konvergent for |y| < 1 , så den oprindelige række er konvergent for |√x| < 1, dvs for 0 ≤ x < 1.
Svar #2
05. november 2010 af peter lind
Hvis du kalder kvrod(x) = y får du Σyn. Dette er en kvotientrække som vides at konvergere for -1<y<1.Her kan y bare ikke antage negative værdier.
Svar #3
05. november 2010 af magnuspersson (Slettet)
Tak for det begge to! Hvorfor konvergerer en kvotientrække for -1<x<1? Jeg kan ikke helt forstå hvorfor.
Svar #4
05. november 2010 af Euroman28
altså rækken
der bruger du i første om ratio-testen for at bestemme konvergens kriteriet. Derefter ser du på endepunkterne og her ud af udddrages konvergens intervallet.
Der er Matematik i alt.
Svar #5
05. november 2010 af Andersen11 (Slettet)
#3
En uendelig række ∑n=0∝ an er en kvotientrække, hvis kvotienten mellem to på hinanden led i rækken er en konstant, altså hvis an+1/an = q . Summen af de n første led er da
sn = ∑j=0n-1 aj = a0·(1-qn)/(1-q) .
Da |q|n → 0 for n →∝ , for |q| < 1, ses det, at rækken konvergerer for |q| < 1.
Rækken ∑n=0∝ yn er netop en kvotientrække med kvotient q = y .
Svar #6
05. november 2010 af Euroman28
#3 Er det her til Calculus kursus? Så slå op i afsnittet power series...
Tak for det begge to! Hvorfor konvergerer en kvotientrække for -1<x<1? Jeg kan ikke helt forstå hvorfor.
Der er Matematik i alt.
Svar #7
05. november 2010 af magnuspersson (Slettet)
Okay. Tak. Hvad hvis den uendelige række eksempelvis hedder sum_n=0^infinity (1/(sqrt(x))^n)? Hvordan findes man så intervallet hvorpå den er konvergent?
Hvordan siges "f: I -> R" med ord?
Svar #8
05. november 2010 af Andersen11 (Slettet)
#7
Det er jo stadig en variant af rækken ∑n=0∝ yn , nu med y = 1/√x , så rækken er konvergent for |y| < 1 , dvs for 1/√x < 1, eller x > 1 .
Man siger "funktionen f fra I ind i R" .
Svar #9
05. november 2010 af magnuspersson (Slettet)
Står R for reelle tal? Eller en reel funktion eller hvad?
Svar #10
05. november 2010 af Andersen11 (Slettet)
#9
I og R er mængder. I bruges ofte om et interval, og R er normalt mængden af de reelle tal. Det betyder, at for x ∈ I er f(x) ∈ R . Det betyder dog ikke, at R er værdimængden Vf for funktionen, kun at Vf ⊆ R .
Skriv et svar til: Bestem interval hvor uendelig række er konvergent
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
