Matematik

Et bevis for en grænseværdi

06. november 2010 af Quantum (Slettet)

a_n går mod A for n gående mod uendelig.

b_n går mod B for n gående mod uendelig.

Vis at lim_n->oo (a_n + b_n) = A+B

Jeg gad godt se, hvordan I ville vise det..


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. november 2010 af himsen (Slettet)

Bare brug definitionen på at en følge konvergere mod A. Dvs.

∀ ε > 0, ∃ NN :  | A - an |  <  ε  ∀ n  ≥  N1.

Her kunne man f.eks. med fordel vælge et N1 så stort at | A - an |  <  ε / 2 . Vi har jo samtidig

∀ ε > 0, ∃ N2 ∈ N : | B - bn | < ε ∀ n ≥ N2. Her findes også et N2 så stort at | B - bn | < ε / 2.

Tyre vi nu trekantsuligheden af fås

| A + B - ( an + bn ) | ≤ | A - an | + | B - bn |

Vælger vi N = max{ N1, N2 } fås netop når n ≥ N

| A + B - ( an + bn ) | < ( ε / 2 ) + ( ε / 2 ) = ε 

eller sagt på en anden måde

limn→∞ ( an+bn ) = A+B


Svar #2
06. november 2010 af Quantum (Slettet)

 Hvordan vil du vise det uden delta-epsilon metoden?


Skriv et svar til: Et bevis for en grænseværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.