Matematik

Vigtige funktioner

08. november 2010 af louisetb (Slettet)

Opløs, hvis det er muligt, tæller og nævner i faktorer, og forkort om muligt hver af brøkerne, og angiv for hvilke x omskrivningen er gyldig:

3) x2 + 4x / x2 - 4x + 4

Jeg er helt lost ):


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 I tælleren står der:

x2 + 4x 

sæt x uden for en parentes:

x (x + 4)

I nævneren står der: 

x2 - 4x + 4

det kan du omskrive til:

(x - 2)2

Du kan ikke forkorte brøken. Er du sikker på, at du har skrevet opgaven rigtigt af her?


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2010 af PeterValberg

Går ud fra, at brøken ser således ud:

I så fald:

hvilket er svært at gøre ret meget mere ved :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
08. november 2010 af louisetb (Slettet)

Ja, den er rigtigt skrevet?


Svar #4
08. november 2010 af louisetb (Slettet)

så svaret er:

x (x + 4) / (x - 2)2

og at brøken ikke kan forkortes? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

Hov Peter, sikke nydeligt du har lavet brøken her? Kan man lige få et fif til, hvordan du gjorde det? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2010 af PeterValberg

Ja

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
08. november 2010 af louisetb (Slettet)

Okay :D
Mange tak!


Svar #8
08. november 2010 af louisetb (Slettet)

Men hvad betyder det der: "...og angiv for hvilke x omskrivningen er gyldig" ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. november 2010 af PeterValberg

#5

I #6 svarede jeg på #4 :-)

for at besvare #5:

Jeg bruger LaTeX koder (check det på nettet), men et hurtigt eksempel kunne være:

hvis jeg skriver: \frac{x^2+4x}{(x-2)^2} indeni et såkaldt "equation-tag" så kommer det til at se således ud:

jeg kan ikke vise equation-tagget, for det opfatter webstedet som et .... equationtag og prøver at stille noget pænt op.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. november 2010 af PeterValberg

#8

i brøken skal ellers giver nævneren nul og det må man jo ikke dividere med :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #11
08. november 2010 af louisetb (Slettet)

så omskrivningen er gyldig for x ikke lig med 2?


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. november 2010 af PeterValberg

#11 Ja, det er korrekt, skal omskrivningen gælde, skal

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #13
08. november 2010 af louisetb (Slettet)

mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hverken det oprindelige udtryk eller det omskrevne udtryk er defineret for x = 2. Det er derfor ikke nødvendigt at angive noget specielt om, hvornår omskrivningen er gyldig.

Det ville være tilfældet, hvis vi for eksempel forkortede en faktor (x+2) ud i tæller og nævner, således at det reducerede udtryk var defineret for x=-2, mens det oprindelige udtryk ikke var det. I sådan et tilfælde er det nødvendigt at anføre, at omskrivningen/reduktionen ikke er gyldig for x=-2, fordi det ikke længere fremgår af det reducerede udtryk, at det oprindelige udtryk ikke er defineret for x=-2.


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. november 2010 af PeterValberg

#5 se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:links_vedr_LaTeX.pdf

Skriv et svar til: Vigtige funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.