Matematik

Ligning for cirklen ..

08. november 2010 af JeppesenPeter (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cirkel har centrum i (-1, -2) og går gennem punktet P(4, 1).

- Bestem en ligning for cirklen. (Her ved jeg at jeg skal have fat i ligningen for en cirkel, altså a(x-x0) + b(y-y0), og jeg har to punkter oplyst) - Ellers går jeg helt i stå.

- Bestem en ligning for tangenten i punktet (4, 1).

En der vil hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2010 af PeterValberg

du bruger de kendte punkter (centrum og P) samt afstandsformlen til at bestemme radius.

derefter indsætter du centrum C(x0,y0) samt radius r i følgende og reducér:

(x-x0)2 + (y-y0)2 = r2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Brug de to punkter til at beregne cirklens radius. Radius er afstanden mellem de to punkter. Tangenten skal gå gennem punktet (4,1) og har radien til tangentpunktet som normal.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2010 af PeterValberg

Med hensyn til tangenten:

du skal udnytte at tangenten er ortogonal på radius i røringspunktet, - dermed kan vektoren fra punktet P til cirklens centrum benyttes som normalvektor for tangenten:

indsæt normalvektorens koordinater og punktet P(x0,y0) i ligningen:

og reducér

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
08. november 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

Dvs. at jeg skal først finde Radius, som jeg gør vha. af ''dist'' formlen?
- Derefter sætter jeg ind i ligningen for en cirkel?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2010 af PeterValberg

#4   jeps, sammen med koordinaterne for cirklens centrum :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
08. november 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

Til 1'eren, hvor jeg først skal bestemme en ligning, er jeg i tvivl om hvad jeg skal sætte ind hvor :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. november 2010 af PeterValberg

centrum C(-1,-2)
radius r = √34





 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
08. november 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

Hvordan når du frem til at √ = 35?

- Og er det, så den samlede ''ligning'' som jeg skal bestemme?


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. november 2010 af PeterValberg

C(-1,-2)
P(4,1)

da radius skal "sættes i anden" i formlen for cirklens ligning, ophæves kvadratrodstegnet :-)

under #7 er linje nr. 2 og nr. 4 i udregningen BEGGE lige gode resultater for cirklens ligning.

Personligt foretrækker jeg:     (x+1)2 + (y+2)2 = 34     fordi jeg let kan aflæse cirklens centrum og radius

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
08. november 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

Ahaa, nu kan jeg godt se det! Tak for uddybelsen. Dvs. at nu er a) delen af opgaven færdig? :)

Ang, B) Har du i #3 forklaret mig, hvad jeg skal gøre. Kan du uddbyde den ligeledes, som du lige har gjort, (hvilket gør det nemmere for mig :P)


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. november 2010 af PeterValberg

#10 det er næsten det samme, så det får du lov til selv at prøve kræfter med :-) god fornøjelse

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
08. november 2010 af JeppesenPeter (Slettet)

Ang. den med tangenten, :

Mit forslag, ; a(x - x0) + b(y - y0)

-5(x - 4) -3(y - 1) .... Og, så går jeg i stå ! =)


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Vektoren CP = (5,3) er en normalvektor til tangenten til cirklen i P. Liniens ligning er da

5x + 3y + c = 0.

Bestem c, så P(4,1) ligger på tangenten.


Skriv et svar til: Ligning for cirklen ..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.