Fysik

Planckstråling

08. november 2010 af Maarz92 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Fra en fjern stjerne måles lysintensitetsspektret som afhængig af bølgelængden. Kurven er en Planck kurve. λtop aflæses til 386,7 nm.

a) Beregn temperaturen af stjernens overflade.

λ top * T = 2,9*10-3 m*K ?

Mine udregninger:

386,7 nm * T = 2,9*10-3 m*K ?

Så gik jeg lidt i stå. Skal jeg ikke, på en eller anden måde have endnu en værdi oplyst? 

Eller hvordan løser jeg denne opgave? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du skal blot isolere T af udtrykket.


Svar #2
08. november 2010 af Maarz92 (Slettet)

 #1

Skal jeg ikke kende m*K værdien? Eller er det netop den, som er 2,9*10^-3?'

 Og er jeg helt galt på den, hvis jeg blot dividere med 386,7 på begge sider? Derved får jeg 2.9*10^-3 / 386,7 nm = 7*10^-6.

Hvilket ikke giver mening for mig


Svar #3
09. november 2010 af Maarz92 (Slettet)

 Jeg har løst den. Hvis andre skulle være interesserede: 

386,7 nm * T = 2,9*10-3 m*K ? <=>

T = 2,9*10^-3 m*K / 386,7 * 10^-9 m 


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

"m*K" er jo enheden "meter·Kelvin" .


Skriv et svar til: Planckstråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.