Fysik

Fjederkanon

09. november 2010 af pavarotti (Slettet) - Niveau: B-niveau

 En kugle skydes lodret op i luften

fjederkonstanten = 1500 N/m

fjederen sammenpresses 5 cm

kuglens masse = 100g

Hvor højt når kuglen?

Mangler seriøst hjælp til at komme igang....


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2010 af peter lind

Brug energibvarelse


Svar #2
09. november 2010 af pavarotti (Slettet)

 hmm - det blev jeg ikke meget klogere af???


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2010 af peter lind

kender du ikke energien af en partikel i jordens tyngdefelt eller af en sammenpresset fjeder?


Svar #4
09. november 2010 af pavarotti (Slettet)

Efjeder = ½ * 1500 N/m * 0,05m = 37,5 J

Ffjeder = 1500 N/m * 0,05m = 75 N

Ft = -0,982 N

Så meget tror jeg at jeg ved, men jeg har noget svært ved at komme herfra til hvor højt op kuglen kommer?


Svar #5
09. november 2010 af pavarotti (Slettet)

 Sorry...

 Efjeder = ½ * 1500 N/m * 0,05m^2 = 1,875 J

men jeg kan ikke komme videre... Hjælp - please


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. november 2010 af peter lind

Du skal lægge mærke til at ved start og ved toppen er den kinetiske energi 0. Du starter altså med den potentielle energi af fjederen, som du har beregnet. Ved toppen er så al den energi forvandlet til potentiel energi i tyngdefeltet. Du skal altså bare sætte din beregnet energi i #5 til at være den potentielle energi i tyngdefeltet.


Svar #7
09. november 2010 af pavarotti (Slettet)

Nåede selv frem til det for et par timer siden med hjælp fra dine tidligere hints... Tak for hjælpen. :-)


Skriv et svar til: Fjederkanon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.