Fysik

Billøft

10. november 2010 af YasmineH (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen.. jeg har problemermed en opgave... jeg er i tvivl  om hvordan man regner det ud..

opgaven lyder:  billøftet i eksempel Billøft på autoværkstedet er en stærkt forenklet udgave af, hvordan et billøft fungerer.
--beregn, hvor meget bilen hæves, hvis det lille stempel presses 50 cm ned...

Billøftet på autoværkstedet:

den samlede masse af platformen med bil og tilhørende stempel er 1800kg. beregn størrelsen af den kræft som man skal påvirke det lille stempel med for at løfte platformen.
diameteren af det store stempel er 15 cm, mens den er 2 cm for det lille stempel. i beregningerne kan man se bort fra massen af det lille stempel.

løsning
ved omskrivning af formlen ovenfor fås at den søgte kraft F1 er       F1=F2* (A1/A2)
indsættes heri dels F2=m*g=(1800kg)*(9,82 N/kg),dels arealerne fås      F1=(1800kg)*(9,82N/kg) *  (pi/4*(2cm)^2)/(pi/4*(15cm)^2) = 0,32kN

Håber der er nogen der kan hjælp !! Tak På forhånd !


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. november 2010 af chr42 (Slettet)

Det er gået fint med at beregne kraften.

Hvis de to stempler er forbundet af et konstant rumfang, så kommer bilen ikke så langt, fordi det rumfang du flytter med det lille stempel, er det der løfter det store, så

50*2^2*pi=x*15^2*pi


Svar #2
10. november 2010 af YasmineH (Slettet)

så hvis den trykker 50 cm ned, går den så 0,888 cm op?

Der er nogen andre der har fået den til omkring 2000 og 5000...

der stod også i eksemplet at det tager 0,31 kN for at løfte omkring 32kg


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. november 2010 af chr42 (Slettet)

Det lyder meget rigtigt.

2000 og 5000 hvad?

Det kommer jo også an på, om min forudsætning er korrekt. Det kan være, du ved lidt mere om liften, som kan bruges.


Svar #4
10. november 2010 af YasmineH (Slettet)

2000 og 5000 cm...

alt jeg ved er at den hvor F1 trykker ned er diameteren 2cm og stemplet med bilen er 15 cm.. og hvad krafterne er og bilens masse...

jeg har prøvet på flere forskellige måder

F1=(1800kg)*(9,82N/kg) * ( (pi/4*(2cm)^2)*50) /( (pi/4*(15cm)^2)*x) =17,4375kN

17,4375 har jeg fået ved 1800kg/32kg*0,31kN

med den beregning giver x=901,047cm

også en anden måde

F1=(1800kg)*(9,82N/kg) * ( (pi/4*(2cm)^2)*50) /( (pi/4*(15cm)^2)*x) =0,31kN
 

en anden måde er at finde forholdet mellem f1 og f2 som er 57,0194.. også har jeg sagt at forholden er 1:57,0194
 og har 50*57,0194 som giver 2850,97cm
 

og så har jeg også pøvet en anden måde
delta E tilført= o,5m * 310N =155J
delta E hævet= 17676N*x=155J              hvor x= 17676/155   = 0,88cm

Jeg er meget forvirret og ved ikke hvilken der er rigtig..
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. november 2010 af chr42 (Slettet)

Energibetragtningerne giver det samme som før, hvilket er et godt tegn.

Din første ligning er ikke korrekt.

F1=(1800kg)*(9,82N/kg) * ( (pi/4*(2cm)^2)*50) /( (pi/4*(15cm)^2)*x) =17,4375kN er en version af den formel I har fået til at bestemme F1 og der har de 50 cm og vores ubekendte intet at gøre.

Forholdet du beregner er egentlig blot en anden måde at se på det udførte arbejde, hvor du får vendt forholdet forkert, så du egentlig skulle finde 50cm/57=0,88cm, samme resultat igen.


Svar #6
10. november 2010 af YasmineH (Slettet)

er forholdet 57:1 ?   men hvorfor skal jeg dividere?


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. november 2010 af chr42 (Slettet)

Det er på grund af energien. Det arbejde du gør i den ene ende overføres til den anden. Det betyder at

F1*x1=F2*x2

Med tallene

0,31 kN * 50 cm = 1800 kg* 9,82 N/kg * x2

50 cm = 57 * x2


Svar #8
10. november 2010 af YasmineH (Slettet)

men er 1800*9,82 ikke 17676N? hvorfor så 57?


Brugbart svar (1)

Svar #9
10. november 2010 af chr42 (Slettet)

Du skal huske at dele med de 0,31 kN


Svar #10
10. november 2010 af YasmineH (Slettet)

Ok. Mange TaK!!


Skriv et svar til: Billøft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.