Matematik

Differentialligninger

14. november 2010 af andreas_baldur (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen.

Sidder og funderer over en opgave om løsninger differentialligninger.

Den lyder:

Vi har: y'=2y+2x2-2x

Vis at funktionen y=-x2 er en løsning til differentialligningen.

Hvad gør jeg?


Brugbart svar (2)

Svar #1
14. november 2010 af PeterValberg

 du gør "prøve" :-)  ja, det hedder det faktisk
du indsætter udtrykket for y (-x2) på hver side af lighedstegnet og reducerer, hvis de to sider giver det samme, så er udtrykket en løsning til diff. ligningen

venstre side:

y' = (-x2)' = -2x

højre side:

2·(-x2) +2x2 - 2x = -2x2 +2x2 -2x = -2x

hvilket er det samme som venstre side gav

y = -x2 er derfor en løsning til diff.ligningen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #2
14. november 2010 af pensionist (Slettet)

For ikke at blande tingene sammen kalder vi den sidste funktion y1

så har vi 

y1 = - x2        og derfor     y'1 = - 2x

Det indsættes nu i den oprindelige ligning.

Hvis det resultat du får er rigtigt, er y1 en løsning.


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. november 2010 af mathon

   

den fuldstændige løsning til

                                                          y ' = 2y + 2x2 - 2x

er
                                                          y = C·e2x - x2

som specifikt for C = 0
giver
            løsningen                               y = -x2


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. november 2010 af pensionist (Slettet)

#3

Korrekt, men det er vist ikke folkeskolepensum og derfor ikke relevant.


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. november 2010 af mathon

emnet er overhovedet ikke relevant i folkeskolen
og har derfor ikke noget med folkeskolen at gøre

men har du måske hørt om 18-årige i folkeskolen udover assistenter for den tekniske serviceleder?


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. november 2010 af PeterValberg

 Der er da ikke noget i spørgerens profil, der indikerer, at vedkommende stadig går i folkeskolen.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. november 2010 af pensionist (Slettet)

Jeg referer til spørgerens uddannelse, der er en god hjælp til at afgøre på hvilket nivea hjælpen skal gives.


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven går "blot" ud på at eftervise, at en bestemt funktion er en løsning i differentialligningen. Dette kan gøres ved at gøre prøve, som pvm anfører i #1, uden at finde den fuldstændige løsning til differentialligningen. Man får stukket en funktion ud og efterprøver ved indsættelse, om funktionen opfylder den givne differentialligning.


Svar #9
14. november 2010 af andreas_baldur (Slettet)

Jeg kunne egentligt godt tænke mig at finde den fuldstændige løsning.


Brugbart svar (1)

Svar #10
14. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Den er jo så givet af mathon i #3 .


Brugbart svar (1)

Svar #11
14. november 2010 af mathon

se

Vedhæftet fil:integral_119.doc

Svar #12
15. november 2010 af andreas_baldur (Slettet)

Tak for hjælpen.. lige hvad jeg ledte efter ! ;)


Brugbart svar (1)

Svar #13
15. november 2010 af mathon

@ #7

se #0       A-niveau
 


Brugbart svar (1)

Svar #14
15. november 2010 af pensionist (Slettet)

@#13

Jeg indrømmer at mit svar #2 var uovervejet og under-Niveau.

Det var affattet i et øjebliks irritation over at spørgeren fik serveret en fuldstændig løsning  uden selv at yde en indsats.

Undskyld til alle der har følt sig stødt over mit svar.

"Actually, it's more fun for everyone if we screw up at least once in performance" - Arthur P. Mattuck


Brugbart svar (1)

Svar #15
15. november 2010 af pensionist (Slettet)

For at afrunde har jeg redigeret mathons fil - det er ikke en kritik - så den fremstår mere generel og ikke blot som et eksempel på, hvordan en specifik ligning kan løses.
Se vedføjet fil.

Ps: Ikke et ondt ord om folkeskolen. Jeg har selv været så glad for den, at jeg tog flere af klasserne to gange.
 

Vedhæftet fil:Diff_ligning.doc

Brugbart svar (1)

Svar #16
15. november 2010 af pensionist (Slettet)

Jeg er for hurtig på af trækkeren.
Det første du i filen skal selvfølgelig være du = 2x –1
Det skulle hermed være rettet.
Se vedhæftet fil.
 

Vedhæftet fil:Diff_ligning2.doc

Brugbart svar (1)

Svar #17
19. november 2010 af mathon

almen form i oversigt


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.