Fysik

Datering med C-14

15. november 2010 af Kajkagen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Her er lige en lille opgave jeg har problemer med... Det ville bare være dejligt med et hint eller noget hjælp så jeg ligesom kan komme i gang.

Opgave lyder:
I et mosefund er aktiviteten fra ét gram kulstof nu 11,3 henfald pr. minut.
Mosefundets alder, dvs. det antal år der er gået, siden mosefundet døde, betegnes x.
- Udfyld skemaet:

Antal år efter at mosefundet døde                          0                                       x                                               5730
Aktivitet pr. gram kulstof


- Bestem mosefundets alder. Du kan opstille en ligning og bruge SOLVE. Du kan også bruge en graf.

- Forklar, hvorfor denne aldersbestemmelse forudsætter, at den kosmiske stråling har været konstant i tidens løb.

- Kender du metoder til en mere præcis aldersbestemmelse?



 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2010 af peter lind

Du skal bruge at aktiviteten aftager efter formlen A = A0*½t/T hvor A er aktiviteten til tiden t, A0 er aktiviteten til tiden 0 og T er halveringstiden for 14C


Svar #2
15. november 2010 af Kajkagen (Slettet)

Okay det prøver jeg.. Men hvad er 1/2t?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. november 2010 af peter lind

t er tiden


Svar #4
15. november 2010 af Kajkagen (Slettet)

okay så ved jeg ikke hvordan jeg skal beregne det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2010 af peter lind

Du kan bruge et CAS værktøj eller en graf


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. november 2010 af mathon

                 t = (8266,64 år)·ln(A/Ao)


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. november 2010 af mathon

#1

Du skal bruge at aktiviteten aftager efter formlen A = A0·(1/2)t/T hvor A er aktiviteten til tiden t, A0 er aktiviteten til tiden 0 og T er halveringstiden for 14C


Svar #8
16. november 2010 af Kajkagen (Slettet)

Tak for hjælpen.. og er der en som kan de to sidste? der er jeg godt nok helt blank ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. november 2010 af mathon

#6


Svar #10
16. november 2010 af Kajkagen (Slettet)

- Forklar, hvorfor denne aldersbestemmelse forudsætter, at den kosmiske stråling har været konstant i tidens løb.

- Kender du metoder til en mere præcis aldersbestemmelse?

Det er de to jeg tænker på


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. november 2010 af mathon

sæt dig ind i baggrunden for dannelsen af

                                     14C i atmosfæren

så har du svaret


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. november 2010 af peter lind

Den mest præcise metode til bestemmelse af alder er dendrokronologi; men det har ikke ret meget med fysik at gøre. Egtvedpigens alder er med denne metode bestemt med en nøjagtighed på få måneder.


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. april 2016 af mathon

…kunne ikke overføre billede.


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. april 2016 af mathon

korrektion:
                 t = (8266,64 år)·ln(Ao/A)

   eller
                 t = (19000 år)·log(Ao/A)


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. april 2016 af mathon

detaljer:
                            A=A_0\cdot e^{-kt}

                            e^{kt}=\frac{A_0}{A}

                            kt=\ln\left (\frac{A_0}{A} \right )

                            t=\frac{1}{k}\ln\left (\frac{A_0}{A} \right )

                            t=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot \ln\left( 10 \right )\cdot \ln\left (\frac{A_0}{A} \right )

                            t\approx (19000\; aa r)\cdot \ln\left (\frac{A_0}{A} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. april 2016 af mathon

korrektion:

                           A=A_0\cdot e^{-kt}

                            e^{kt}=\frac{A_0}{A}

                            kt=\ln\left (\frac{A_0}{A} \right )

                            t=\frac{1}{k}\ln\left (\frac{A_0}{A} \right )

                            t=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot \ln\left( 10 \right )\cdot \log\left (\frac{A_0}{A} \right )

                            t\approx (19000\; aa r)\cdot \log\left (\frac{A_0}{A} \right )


Skriv et svar til: Datering med C-14

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.