Matematik

Bestem løsningen.

17. november 2010 af studentstx (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens :D

Har lige problemer med matematik afleveringen, håber nogen kan hjælpe :)

Bestem den løsning til differentialligningen: d/dx*f(x)=2*f(x)-4, hvis graf går gennem punktet P(-1/2;3).

Siger TAK på forhånd :D


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er forkert at anbringe et gangetegn * mellem d/dx og f(x) . d/dx er en differentialoperator, der virker på funktionen f(x) med den afledede f'(x) som resultatet. Man kan skrive d/dx(f(x)) eller blot df/dx .

Løs differentialligningen ved separation af de variable, og bestem integrationskonstanten ud fra den givne betingelse med punktet P .


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. november 2010 af PeterValberg

 se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:diff_lign.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #3
17. november 2010 af PeterValberg

 #2 pokkers, havde set forkert, - se bort fra mit indlæg :-)

Peter

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
17. november 2010 af studentstx (Slettet)

Kan ikke rigtig finde ud af det Andersen11 :( har prøvet lidt selv, men det går ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Differentialligningen er

y' = 2y - 4 = 2(y-2) , dvs

(y-2)' / (y-2) = 2 , som vi kan integrere til

ln(y-2) = 2x + c , og dermed

y(x) -2 = C·e2x , eller

y(x) = 2 + C·e2x .

Konstanten C bestemmes nu, så y(-1/2) = 3


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. november 2010 af PeterValberg

 hvis vi nu antager at der skal stå dy/dx(f(x)) = 2·f(x) - 4  eller lettere at overskue y' = 2y - 4

så har vi med en differentialligning at gøre, hvor væksthastigheden er proportional med y (hvilket er ensbetydende med eksponentiel vækst)

y' = b - ay  er modellen for denne type diff.lign.

med den fuldstændige løsning:

y = b/a + c·e-ax hvor c er et tal

I dette tilfælde ser det således ud:

y' = -4 + 2y    det skal bemærkes at b = -4 og a = -2

med den fuldstændige løsning:

y = -4/-2 + c·e-(-2)·x 

y = 2 + c·e2x

Indsæt nu punktet P(-1/2; 3) og bestem værdien for c, derved har du den partikulære løsning

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
17. november 2010 af studentstx (Slettet)

MANGE tak for hjælpen Andersen11 og pvm :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. november 2010 af PeterValberg

 det var så lidt :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Bestem løsningen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.