Fysik

Nyttevirkning

17. november 2010 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

nogle der kan hjælpe?

I minikraftværket nyttiggøres en del af kerneenergien i form af elektrisk energi. Ved afsendelsen producerede minikraftværket elektrisk energi med effekten 280 watt

jeg har tidligere fundet aktiviteten A = 6.15*1015 bq 

jeg ved jeg nok skal bruge denne formel

u = ΔEnytte / ΔEtilført

Etilført må være 280 watt. men hvordan finder jeg Enytte?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2010 af Bombadil (Slettet)

Enytte må være den energi som bliver lavet om til elektrisk energi - og produceres altså med effekten 280W. Etilført  må så referere til den energi der bliver frigivet ved kerneprocesserne.

Du har tidligere udregnet aktiviteten, så hvis du ved hvor stor en energi der frigives pr. proces, kan du beregne den samlede mængde energi som bliver frigivet pr. sek.

Skriv evt. hele opgaveformuleringen ind.


Svar #2
17. november 2010 af hjæææælp (Slettet)

a) Opstil reaktionsskemaet for henfaldet af 238 Pu
Beregn ud fra masserne af de partikler, der deltager i processen, alfa-henfaldets Q-værdi. 

Q-værdi = 5.59158 J

b) beregn aktiviteten af 238 Pu i minikraftværket ved opsendelsen

A = 6.1479*1015 bq

Opgave c er så den vi er i gang med.. er ikke helt med hvad du mente med dit indlæg. 

hvad er formelen for at finde Enytte


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. november 2010 af Bombadil (Slettet)

Q værdien ser ikke rigtig ud! Den er ret høj! Er enheden mon ikke MeV?

Anyway, da hvert henfald frigiver en energi svarende til Q værdien, og aktiviteten siger hvor mange henfald der sker pr. sekund, så må den samlede mængde frigivet energi pr. sekund være P=A*Q

Enytte er den mængde energi som bliver nyttegjort. Al den energi der bliver frigivet fra de radioaktive henfald vil ikke bliver lavet om til elektrisk energi. Den mængde energi som bliver lavet til elektrisk energi er den nyttegjorde energi. Etilført er den totale energi der bliver frigivet ved de radioaktive henfald.

Nyttevirkningen vil derfor være 280W/P*Q


Svar #4
17. november 2010 af hjæææælp (Slettet)

Jo, enheden for Q er MeV. 


Svar #5
17. november 2010 af hjæææælp (Slettet)

men det giver 1.45667*10-15_J

hvilket er alt for småt

hvad gør jeg galt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. november 2010 af Bombadil (Slettet)

hvad gør du?


Svar #7
17. november 2010 af hjæææælp (Slettet)

280 watt / (3.43766*1016 * 5.59158) = 6.864*1014 1/J

kan du ikke udregne og se hvad du får. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. november 2010 af Bombadil (Slettet)

1 eV = 1,602*10^-19 J

Så det må være

280 / (1,602*10^-19*10^6*5,59 *  6.1479*10^15  ) = 0,05 = 5%


Svar #9
17. november 2010 af hjæææælp (Slettet)

 280 / (1,602*10^-19*10^6*5,59 * 6.1479*10^15 )

hvorfor ganger du med 10^6 også? hvad er det?


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. november 2010 af Bombadil (Slettet)

det er MeV, M er jo en million, eller 10^6


Svar #11
17. november 2010 af hjæææælp (Slettet)

dvs. først laver du MeV om til eV og derefter ganger du igen med 106 for at lave den om til MeV ??? 


Svar #12
17. november 2010 af hjæææælp (Slettet)

 desuden får jeg dit regnestykke til 0.005 

altså 0.5 % kun 

:(


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. november 2010 af Bombadil (Slettet)

Så regner du forkert.....

280 / (1,602*10^-19*10^6*5,59 * 6.1479*10^15 ) = 0,05 = 5%

280 / (1,602*10^-13*5,59 * 6.1479*10^15 ) = 0,05 = 5%

280 / (8,96*10^-13* 6.1479*10^15 ) = 0,05 = 5%
 

280 / (55*10^-13*10^15 ) = 0,05 = 5%

280 / (55*10^2) = 0,05 = 5%

280 / (5500) = 0,05 = 5%


Svar #14
17. november 2010 af hjæææælp (Slettet)

ok nu regner jeg som dig, men forstår stadig ikke det med at først lave om til eV og derefter MeV


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. november 2010 af Bombadil (Slettet)

#11, nej.... :S

Du har Q værdien i MeV. Dette vil vi gerne have lavet om til SI enheden som er joule. Da 1 eV svarer til 1,602*10^-19 J, så må en MeV svare til 1,602*10^-19*10^6 J.

Dvs. din Q-værdi i joule er 5,59*1,602*10^-19*10^6 J


Svar #16
17. november 2010 af hjæææælp (Slettet)

tak for hjælpen forresten


Svar #17
17. november 2010 af hjæææælp (Slettet)

nåå okay :)


Skriv et svar til: Nyttevirkning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.