Fysik

Komethale

18. november 2010 af DenBlåFrø (Slettet)

(Det er en skitse over en komet der er på vej rundt om solen)

Skitsen viser, hvordan ”støvhalen” dannes, Støvkorn, som løsrives fra kometen ved position (1),
følger forskellige baner, mens kometen bevæger sig videre til position (2). Banerne (a), (b) og (c) er
eksempler på sådanne baner.

Bane (c) er tættest på kometbanen, derefter (b) og (a) er yderst


d) Begrund, at et støvkorn med radius R0 må bevæge sig med konstant fart langs en retliniet
bane som (b).
Forklar, hvilken af banerne (a) og (c) der følges af støvkorn med en radius, som er større
end Ro

Jeg har i den foregående opgave beregnet R0 til 1,64*10-7m

Den første del af d) opgaven har jeg svaret sådan på:

Når støvkornene har en radius på 1,64*10-7m har gravitationskraften fra solen og kraften fra solstrålingen samme størrelse(Der står i opgaven at de er ligestore når støvkornet har radius R0). Dette må betyde at sandkornene bevæger sig med konstant fart langs en retlinjet bane. Ifølge newtons 1. lov er et objekt i stilstand eller bevæger sig med konstant fart hvis den samlede kraft er 0. Gravitationskraften og kraften fra solstrålingen har samme værdi dvs. at den samlede kraft er lig nul og derfor bevæger støvpartiklerne, der har radius R0 med konstant fart.

Det er den anden del jeg har problemer med.

Forklar, hvilken af banerne (a) og (c) der følges af støvkorn med en radius, som er større
end Ro

Jeg er klar over at jeg skal se på formlerne:

gravitationskraft F=G*(m*M)/R2

Kraften fra solstrålingen = F0*R2/r2 (R er støvkornets radius og r er afstanden fra solen til støvkornet)

F0=3,2*1017N

Jeg kan ikke rigtig komme videre, håber der er nogen der kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2010 af Bombadil (Slettet)

Gravitationskraften vokser med R3 og strålingstrykket vokser med R2.


Svar #2
19. november 2010 af DenBlåFrø (Slettet)

Selvfølgelig :)
 

Er det nok forklaring at sige at når R vokser bliver gravitationskraften større end strålingstrykket? (og lige vise det med formlerne)

og at det må betyde at støvkornets bane bliver tættere på solen end når radius er R0. Hvilket så er bane c.

- skal man sætte de to krafter lig hinanden? men hvis gravitationskraften er større.. skal det vel sættes

gravitationskraft > soltrykket ?


Skriv et svar til: Komethale

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.