Fysik

Trykforøgelse i stempel

21. november 2010 af tomfoolery (Slettet) - Niveau: B-niveau

Findes der er formel, som udregne det tryk der er inde i et stempel, hvis med trykker stempelet ned med en bestemt kraft.

f.eks:
Inde i et stempel er der et tryk på 3 Bar
volumet er: 10 cm^3
Man trykker ned på stempelet med en kraft på 100N
hvad bliver trykket i stempelt bagefter?

jeg ved ikke om man kan gøre det på denne måde.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. november 2010 af mathon

du skriver intet om temperaturen, som må formodes at være konstant - (man opgør resultatet, når temperaturen igen er lig med begyndelsestemperaturen)
eller hvad ?


Svar #2
21. november 2010 af tomfoolery (Slettet)

 Ja,, jeg ved det desværre ikke. Troede ikke temperaturen var nødvendig.. det er ikke til et fysik projekt, men til teknologi :/ men kan man ikke sætte temperaturen til stuetemperatur eller sådan noget?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. november 2010 af mathon

                 ...kender du slutrumfanget?


Svar #4
21. november 2010 af tomfoolery (Slettet)

 Nej, desværre ikke, men, hvis vi nu bare siger at slutrumfanget er 8 cm^3, bare for et eksempel.


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. november 2010 af mathon

er det uden temperaturændring?


Svar #6
21. november 2010 af tomfoolery (Slettet)

 altså, temperaturen ændre sig normalt gør den ikke? 

men ja, lad os bare sige det.


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. november 2010 af mathon

       dT = 0

                               p1V1 = nRT = p2V2

                               p2 = (V1 / V2)·p1 = (10/8)·(3 bar) = 3,75 bar


Svar #8
21. november 2010 af tomfoolery (Slettet)

 kunne du forklare bogstaverne? :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. november 2010 af mathon

                 p: tryk
                 V: volumen
                 n: antal mol
                 R: den universelle gaskonstant
                 T: Kelvintemperaturen


Svar #10
21. november 2010 af tomfoolery (Slettet)

 okay.. mange tak :) altså idealgasligningen ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. november 2010 af mathon

Jo


Skriv et svar til: Trykforøgelse i stempel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.