Matematik

trekant

22. november 2010 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej studieportalen. 

Jeg kan ikke finde ud af denne opgave:

I en trekant ABC er vinkel A = 72 grader, b=4,1 og 3,8.

a) Beregn længden af siden a

b) beregn længden af højden på siden b

Skal jeg bruge phytagoros til at finde a?
Hvordan finder jeg højden?

Tak på forhånd :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2010 af badooo (Slettet)

Benyt cosinusrelationerne til at finde a (slå op i din bog eller søg på "cosinusrelationen" på google.

Tegn en skitse af trekanten og tegn højden ned på b. Find ud af hvad du mangler for at kunne beregne højden.

Et bonusspørgsmål: Hvad skal være gældende, før vi kan bruge pythagoras?


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Man formoder, at det er c = 3,8 ?

a) Du ved ikke noget om, at trekanten er retvinklet, så kan ikke bruge Pythagoras. Brug cosinusrelationen.

b) Højden hb er katete i en retvinklet trekant, hvor c er hypotenusen og vinkel A er vinklen over for kateten hb . Derfor er

sin(A) = hb/c .


Svar #3
22. november 2010 af zuku (Slettet)

 Nårh ja, den skal være i en retvinklet trekant. :i

Jeg kan bare ikke se hvordan jeg skal kunne bruge cosinusrelationen, da jeg hverken kender a, eller vinkel C?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. november 2010 af badooo (Slettet)

Nej, men nu er cosinus jo heller ikke specifikt bestemt til vinkel C, vel? ;)

cosA = b2+c2-a2 / 2bc

Isolér a og smæk dine tal ind.


Svar #5
22. november 2010 af zuku (Slettet)

 Hmm, jeg kan simpelthen ikke se hvordan jeg gør. Jeg forstår ikke hvordan man skal kunne isolere a i denne sammenhæng :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. november 2010 af badooo (Slettet)

Jamen super.

cosA = b2+c2-a2 / 2bc , ganger med 2bc på hver side, for at fjerne nævneren i brøken på højre side:

2bc*cosA = b2+c2-a2 , trækker b2+c2 fra på begge sider

2bc*cosA -b2-c2 = -a2 , ganger med -1 på begge sider:

a2 = b2+c2-2bc*cosA

Og slutteligt kan du så tage kvadratroden på begge sider, så du har isoleret a.


Svar #7
22. november 2010 af zuku (Slettet)

Tusind tak, jeg forstår det nu :)


Svar #8
22. november 2010 af zuku (Slettet)

 Så nu kender jeg alle vinkler og kateter.

A = 72 grader
B = 57 grader
C = 51 grader

a = 4,65
b = 4,1
c = 3,8

Hvordan finder jeg højden?


Svar #9
23. november 2010 af zuku (Slettet)

 Jeg har fundet ud af det nu. Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.