Fysik

Pistol - hjælp

24. november 2010 af mysticalgirl (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået stillet følgende opgave: En legetøjspistol indeholder en masseløs fjeder med fjederkonstant k = 120N=m.
Når pistolen er ladt, er fjederen presset tilbage i pistolen af en plastikkugle med
masse 0;7g, sådan at fjederens længde er 2;5cm mindre end dens ligevægtslængde.
Friktionskræfter, inklusive luftmodstand, kan negligeres i denne opgave.
 

a) Hvor stor er den potentielle energi, som er gemt i fjederen, i forhold til når den
har sin ligevægtslængde?


b) Når pistolen affyres frigives kuglen. Hvor stor er kuglens fart når den forlader
pistolen, hvis pistolen holdes vandret?


c) Hvis pistolen i stedet affyres i lodret retning, hvor højt når kuglen så maximalt
op i forhold til dens position før der blev trykket på aftrækkeren?

Men ved ikke hvilke metoder og formler jeg skal bruge for at løse den. Er der nogen der kan hjælpe mig :s


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2010 af science1 (Slettet)

Jeg vil også rigtig gerne have hjælp til denne opgave!


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. november 2010 af anjastensgård (Slettet)

så er det jo godt, at jeg har lavet den :)

a) U=½kx^2, hvor k er fjederkonstanten, og x er fjederens længde

b) K (kinetisk energi)=½mv^2, m=0,7 og v skal isoleres. energibevarelse, den potentielle energi U er blevet omdannet til kinetisk energi.

c) U=mgh, isolere h

håber i kan bruge det :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2010 af science1 (Slettet)

Lad mig lige se om jeg har forstået det rigtigt :) a) 1/2*120 N/m*(2,5 cm)2 og så regne det ud?

og i b er det så resultatet fra a) der skal sættes på K's plads da det er den potientielle energi der er omdannet til kinetisk? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. november 2010 af anjastensgård (Slettet)

ja, men husk at lave cm om til m :)

og ja til b :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2010 af science1 (Slettet)

Okay, tusind tak! :D


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. november 2010 af anjastensgård (Slettet)

Det var så lidt :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. november 2010 af science1 (Slettet)

Kan det her være rigtigt:

a) U=1,5 N

b) v= 2,0702

c) h= 0,02

:)


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. november 2010 af lademann (Slettet)

Ikke helt. tror du har glemt at sætte det i ^2. U=½kx^2 Det kommer så til at hedde: 1/2*120 N/m*(0,025m)^2.  Derudover så kig på dine enheder du får ikke N ud af det men Joule.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. november 2010 af science1 (Slettet)

Ja det har jeg da også glemt :S hov, så ser det mere rigtigt ud, tak skal du ha :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. november 2010 af science1 (Slettet)

Jeg tror jeg laver en eller anden dum fejl. Og så er jeg heller ikke helt sikker på enhederne, hvordan ved man hvilke det skal være? Prøver lige at sætte det jeg har lavet ind.

a) Hvor stor er den potentielle energi, som er gemt i fjederen, i forhold til når den
har sin ligevægtslængde?

Her kan formlen U=½*k*x2, hvor k er fjederkonstanten og x er fjederens længde. Indsættes værdierne fås:

U=½*120 N/m*(0,025)2 =0,0375 J

b) Når pistolen affyres frigives kuglen. Hvor stor er kuglens fart når den forlader
pistolen, hvis pistolen holdes vandret?

Den kinetiske energi K=½*m*v2 , hvor m er plastikkuglens masse og v er farten den forlader pistolen med. K er den potientielle energi omdannet til kinetisk. Der fås dermed:

0,0375=½*0,7*v2

v isoleres

v=0,3273

c) Hvis pistolen i stedet affyres i lodret retning, hvor højt når kuglen så maximalt
op i forhold til dens position før der blev trykket på aftrækkeren?
Til denne opgave bruges formlen U=m*g*h. De kendte værdier indsættes.
0,0375=0,7*9,80*h
h isoleres
h=0,00546
 


Skriv et svar til: Pistol - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.