Fysik

Studentereksamensopgaver

28. november 2010 af JustLikeThat1991 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Jeg skal have løst  to opgaver i fysik-a studentereksamen august 2010.

Den første opgave lyder således:

Vakuumkammerets volumen er 27,1·103 m3. Inden man pumper luft ud, er densiteten af luften 1,25 kg/m3, og trykket er 101 kPa. Temperaturen er konstant under pumpningen.

a) Beregn massen af luften i vakuumkammeret inden pumpningen.
Hvor stort er trykket i vakuumkammeret, når der kun er 0,70 kg luft
tilbage i kammeret?

Massen inden pumpningen er let nok at regne ud, men hvordan skal jeg finde trykket når der kun er 0,70 kg luft tilbage i kammeret?

Den anden opgave:

Aktiviteten af 210Po er ved produktionen af børsten 9,25 MBq. Producenten anbefaler at udskifte børstens indhold af 210Po efter et år.

a) Hvor stor er aktiviteten af 210Po i børsten et år efter produktionen?

b) Bestem massen af 210Po i børsten ved produktionen.
Børstens antistatiske virkning skyldes den ioniserende stråling fra 210Po. Det kræver i gennemsnit energien 5,45 aJ at ionisere et luftmolekyle.

c) Hvor mange luftmolekyler kan børstens indhold af 210Po ionisere pr.
sekund ved produktionen?

delspørgsmål a) har jeg løst, men hvordan skal jeg finde massen i b) og hvor mange luftmolekyler børsten kan ionisere i c)

Håber nogen kan hjælpe, tak på forhånd!


Brugbart svar (3)

Svar #1
28. november 2010 af jegerjon (Slettet)

Vi har via idealgasligningen at pV=nRT
Ved at gange med molarmassen M på begge sider fås:

pVM=mRT

V, R, M og T er konstanter, og vi kan udtrykke dem samlet som:

p/m = RT/VM

konstantleddet RT/VM vil vi betegn k, hvor k er:

k = p/m = p0/(d0*V) = 1,01*10^5Pa/(1,25kg/m^3*27,1*10^3m^3) = 2,98Pa/kg

Du kan nu regne trykket ved 0,7kg luft:

p2=k*m2


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. januar 2012 af DrNielsen

k = 2,98 Pa/kg, hvad er det for en enhed? og hvordan fåes massen heraf? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Massen inden pumpningen starter fås ved at gange kammerets volumen med luftens densitet.

Enheden for k er Pa/kg (Pascal pr kg).


Skriv et svar til: Studentereksamensopgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.