Matematik

Vektorer?? Hjælp!

28. november 2010 af Hannampoulsen92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Heej :)

Kan nogen være så venlig at forklare følgende opgave for mig:

Om to vektorer a og b gælder:

I a I = 2 , I b I = 3 og I a + b I = 3

Beregn gradtallet for vinklen mellem a og b (skal være pile oven over alle a og b).

Tror det her er en let opgave, hvis man forstår vektorer, men jeg forstår ikke opgaven. Kan nogen hjælpe????? PLEASE :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Vinklen v mellem de to vektorer a og b er bestemt ved

cos(v) = (ab)/(|a||b|)

Nu har vi

|a+b|2 = (a+b)•(a+b) = |a|2 + |b|2 + 2(ab) , så at

(ab) = (|a+b|2 - |a|2 - |b|2) / 2      og dermed

cos(v) = (|a+b|2 - |a|2 - |b|2) / (2|a||b|)

Allre størrelser på højre side er kendt.


Svar #2
29. november 2010 af Hannampoulsen92 (Slettet)

Tak for svaret :)


Jamen er resultatet så: 32-22-32 : 2*2*3= -0,333333 ????? Og så cosinus af det ??? Det ved jeg er forkert.. :(

Jeg ved, at svaret skal være 109,47.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er da ikke forkert, for cos-1(-1/3) = 109,4712º .

Det er cos(v), der er -1/3 , ikke vinklen.


Svar #4
29. november 2010 af Hannampoulsen92 (Slettet)

1000 tak for hjælpen.. :)


Svar #5
29. november 2010 af Hannampoulsen92 (Slettet)

Min regnemaskine var sat til radian, så det var derfor jeg fik forkert resultat. :)

Nu sidder jeg med en anden opgave, som oplyser

I a I = 1  ,  I b I = 3   og   vinkel (a,b) = 150º

Hvordan regner man skalarprodukt a * b.
Beregn gradtallet for vinklen mellem vektorerne a + b og a - b.

Hvad for nogle formler bruger jeg her?????


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Brug igen definitionen for beregning af cosinus til vinklen v mellem to vektorer a og b, se #1:

cos(v) = (ab) / (|a||b|)

Her kendes v og |a| og |b| , så skalarproduktet kan beregnes.

For den anden opgave skal man finde vinklen u mellem vektorerne a+b og a-b :

cos(u) = ((a+b)•(a-b)) / (|a+b||a-b|)

Her har vi

|a+b|2|a-b|2 = (a+b)•(a+b)·(a-b)•(a-b) = (|a|2 + |b|2 + 2ab)(|a|2 + |b|2 - 2ab)

         = (|a|2 + |b|2)2 - 4(ab)2 , så

cos(u) = (|a|2 - |b|2) / ((|a|2 + |b|2)2 - 4(ab)2)1/2


Svar #7
29. november 2010 af Hannampoulsen92 (Slettet)

Kan det så passe, at det første resultat er -2,6 ????

Og det næste bliver 8,5 ?????
Bare for at være sikker.

Endnu engang tak for hjælpen.. :)


Svar #8
29. november 2010 af Hannampoulsen92 (Slettet)

Undskyld, det næste resultat bliver 159,5, ikke ????


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

I den første fås

ab = |a||b|·cos(150º) = 3·cos(150º) = -3·(√3)/2 = -2,59808

I den anden fås

cos(u) = (12 - 32) / ((12+32)2 -4·(3(√3)/2)2)1/2 = -8 / (100 - 27)1/2 = -8/√73 = -0,93633 , så

u = 159,444º

Sikkert fordi du har brugt et afrundet mellemresultat i stedet for at regne eksakt, afviger dit resultat fra det mere præcise resultat.


Svar #10
29. november 2010 af Hannampoulsen92 (Slettet)

Ja, nemlig :)
Tak :)


Skriv et svar til: Vektorer?? Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.