Dansk

Hvad er en 3. person

29. november 2010 af matematikersvært - Niveau: 9. klasse

Overskriften siger sig selv..

Hvad er en:

3. persons fortæller

1. persons fortæller

Alvidende fortæller?

Håber i kan hjælpe (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2010 af line112

3. persons fortæller er ligesom en alvidende fortæller. Det er når man bruger han/hun eller navnene.

1. persons fortæller er når det er en jeg-fortæller.


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. november 2010 af lucillepostej

 3. persons fortæller skriver altid i en form, hvor der skrives "han" eller "hun". Fortælleren ser personerne udefra! Og fortælleren kan ikke sætte sig ind i, hvad de enkelte personer i fortællingen tænker og føler. 

Eks. "Han så træt ud. Mon han var stået tidligt op den morgen? Han rakte ud efter sin kop og sagde: Jeg gider ikke høre mere vrøvl. Måske havde konen også skældt ham ud? Han lignede én, man ikke skulle komme i nærheden af"

1. persons fortæller skriver i "jeg" form

Eks: "Jeg er godt nok træt i dag. Jeg stod også alt for tidligt op. Jeg tager en kop kaffe og så fortæller jeg alle sammen, at jeg ikke gider at høre på deres vrøvl"

Den alvidende fortæller ved ALT - dvs fortælleren ved også hvad personerne tænker. Den alvidende fortæller kan altså nærmest "gå ind i folk" og fortælle hvad de enkelte personer føler, og er derfor ikke helt det samme som 3. persons fortælleren.

Eks: " Han var træt. Han var stået alt for tidligt op den morgen. Han rakte ud efter sin kop. Inderst inde var han rasende, men han holdt masken og sagde roligt: Jeg gider ikke høre jeres vrøvl. Hun undrede sig lidt over at han var så kold overfor hende, men hun besluttede sig for ikke at sige noget"

Håber det gav mening?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2010 af Lipase

 #2 

Virkelig godt formuleret! 


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. november 2010 af Stygotius

 Ja, måske godt formuleret, men ikke  rigtigt.

Man kan sagtens have en 3.pers.roman med en indre synsvinkel. Tænk bare på Herman Bang. Han benyttede sig jo bl.a. af det trick der hedder "dækket tale", som er en mellemting mellem direkte tale og indirekte tale.

I en 1.pers. tekst lader man en af personerne i historien selv være fortælleren, og man har derfor kun en indre synsvinkel.

Man får  en meget subjektiv beretning, -begivenhederne og personerne kun set ud fra fortællerens vinkel, dvs. en udvendig personkarakteristik.

Når man f.eks. har "Petersen var træt. Han vidste ikke hvad han skulle gøre", så har man jo både en 3-.pers.fortælling og en indre synsvinkel.

I linje 3 laver  lucillepostej en sammenblanding af forskellige ting.

Hun lader personen refereres til som både "han" og "jeg". Det går ikke. Måske tænker hun på dækket tale, men det ser ikke sådan ud. Lucillepostej bruger en blanding af dækket tale og alm. referat. Det kan man ikke.


Skriv et svar til: Hvad er en 3. person

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.