Matematik

X^2+0;30x=2;55

30. november 2010 af duzzer (Slettet) - Niveau: A-niveau

 HEj.

jeg har bruge for hjælp til at regne andengradsligning på 60talsystem, som jeg skal bruge til min SRP opgave. nogen der kan hjælpe mig haster tak!!!

sådan siger ligningen ud:

X^2+0;30x=2;55           <-- kan ikke gå videre :S 


Svar #1
30. november 2010 af duzzer (Slettet)

 hvor svaret er :

x=0;20+-0;15 

hvor: x=0;35 V x=0;5


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. november 2010 af peter lind

De generelle løsningsformler for andengrads gælder uafhængig af talsystem. Jeg er ikke klar over hvor langt du skal gå i regneteknik, når det er 60 talsystemet Jeg gætter på at når du skriver 0;30 betyder det  cifferet 30 i 60 talssystemet så er 0;20 = 30/60=½, På højre side skal tallet så betyde 2+55/60


Brugbart svar (2)

Svar #3
30. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du kan stadig beregne diskriminanten d = b2 -4ac og indsætte i udtrykket for rødderne.

Her er a = 1, b = (0·60 + 30), c = -(2·60 + 55) . Diskriminanten er et kvadrattal (uafhængigt af det anvendte basistal), hvilket forenkler kvadratrodsuddragningen.


Svar #4
30. november 2010 af duzzer (Slettet)

 ja Peter du er på den rette spor. du har ret.

men da jeg regnede ud kom kom til den ligning ved jeg ikke hvordan jeg skal gå videre da babylonerne ikke regnede diskriminanten ud samme måde som vi gøre.  


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så skal du vel følge deres fremgangsmåde.


Svar #6
30. november 2010 af duzzer (Slettet)

 jeg kan godt give en eksempel, men jeg forstå det overhoved ikke, men det er den måde man skal regne ud:

x^2+bx+c=0

x^2+2*x*b/2=-c

x^2+2x*b/2+(b/2)^2=(b/2)^2-c

(x+b/2)^2=(b/2)^2-c 

den måde skal man regne : X^2+0;30x=2;55 men stå helt af:S

den måde skal man regne


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Udtrykket x2 + bx kvadratkompletteres til kvadratet på en toleddet størrelse, så

(x + b/2)2 = (b/2)2 -c

Du skal altså her beregne ((0;30)/2)2 + (2;55) = (3;45) + (2;55) = (6;40) = (0;20)2 ,

x = -(0;15) ± (0;20)


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. november 2010 af peter lind

Det er faktisk samme metode som bruges i gymnasiet. I gymnasiet er koefficienten til x2 ikke nødvendigvis 1 og så er man gået et skridt videre og lavet en færdig løsningsformel. Højre side er diskriminanten ganget  med 4.


Svar #9
30. november 2010 af duzzer (Slettet)

 oka lyder godt er på^^, 

men ((0;30)/2)2  hvis man skal regne ud på vores talsystem vil give 225 dva.  

(3;75)    hvordan har du fået den til (3;45) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

225 = 3·60 + 45 = 180 + 45


Svar #11
30. november 2010 af duzzer (Slettet)

 du er for nice Anders ^^, 

jeg er HELT med nu det var en stort hjælp^^, men jeg kan li regne ud og skrive det her så kan du li kigge om det var det du mente, tro jeg nok ^^, 


Svar #12
30. november 2010 af duzzer (Slettet)

 X^2+0;30x=2;55

x^2+(2*0;15)x + 15^2= 2;55+0;15^2

(x+0;15)^2=(0;20)

x=0;20+-0;15

x=0;35 V x=0;5

det var sådan du også mente ikke ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jo, det var sådan noget i den retning, jeg mente.


Svar #14
30. november 2010 af duzzer (Slettet)

 hvor fedt^^, men jeg siger 1000000000000000000 tak for hjælpen det var mega stor hjælp^^, 


Skriv et svar til: X^2+0;30x=2;55

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.