Matematik

diff.ligninger

02. december 2010 af Yow! (Slettet) - Niveau: A-niveau

En funktion f med definitionsmængde R er løsning til differentialligningen

y' = y*(2x+1), y > 0,
og grafen for f(x) går gennem punktet P(1,3)
a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f(x) i punktet P.
b) Bestem monotoniforholdene for f(x)

mit bud:
a) skal jeg først finde løsningen til diff.ligningen... 
  
    løsningen må blive: y = 1/2 / (1+c*e^(-1x)) 

    hvor jeg så kan finde konstanten c ved at sætte 1 på x's plads og 3 på y's plads. jeg får nu c-værdien... problemet er bare at c ikke er et pænt tal, hvilket den bør være fordi opgaven er uden hjælpemidler....??? hvad gør/tænker jeg forkert?


Brugbart svar (2)

Svar #1
02. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Løs diff.ligingen ved separation af de variable:

y'/y = 2x + 1,

ln(y) = x2 + x + k

y(x) = C·e(x^2 + x)

y(1) = 3 ⇒ C·e2 = 3 ⇒ C = 3/e2 , så

y(x) = 3·e(x^2 + x -2)

Men det er slet ikke nødvendigt at finde løsningen. Tangenten til grafen for f(x) i punktet P(1,3) har ligningen

y = f'(1)·(x -1) + 3

og da f'(1) = (2·1 + 1)·f(1) = 3·3 = 9, har vi tangentens ligning

y = 9·(x -1) + 3 = 9x - 6

Monotoniforholdene findes ved at betragte fortegnsvariationen for f'(x) = f(x)·(2x +1) . Da f(x) > 0 for alle x, har f'(x) samme fortegnsvariation som funktionen 2x+1 .


Brugbart svar (2)

Svar #2
02. december 2010 af PeterValberg

 y' = y(2x +1)   kan omskrives til y' - (2x+1)y = 0

hvilket "passer på" diff.lign. typen y' + a(x)y = 0
som er en homogen lineær diff.funktion af 1. orden
hvor a(x) = -2x - 1

Denne diff.ligning har den fuldstændige løsning:     y(x) = ce-A(x)

hvor A(x) er stamfunktion til a(x) = -2x-1 ⇒   A(x) = x2+x    (integrationskonstanten k udelades)

hvilket medfører:

y(x) = c·ex^2+x

indsæt punktet P(1,3) og bestem c

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. december 2010 af PeterValberg

 #1 Andersen11, - har du noget på skrift eller links til de er med separation af de variable ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 pvm , nej det har jeg nu ikke. Hvis ligningen kan separeres, finder man jo stamfunktioner i y og x særskilt.

Men i denne opgave er det slet ikke nødvendigt at finde løsningsfunktionen, se #1.


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. december 2010 af PeterValberg

 okay, det er bare fordi, jeg flere gange har bemærket, at du nævner separation af de variable, og det synes jeg virker lidt smart frem for at "bare" bruge løsningsmodeller, - problemet er bare, at jeg ikke har hørt om det før :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man kan bruge separation af de variable, hvis man kan isolere et udtryk med y og y' på den ene side, og et udtryk i x alene (uden y) på den anden side, f.eks. som her

y'/y = 2x + 1

Det omskriver man så som

(dy/dx) / y = 2x + 1 , og så laver man det fysiske tilsnit, at gange over med dx

dy / y = (2x + 1) dx, hvorefter man supplerer de manglende integraltegn

∫ (1/y) dy = ∫ (2x + 1) dx

Hvis man kan finde stamfunktioner til de to integrander, er man så hjemme, når man medtager en arbitrær konstant på den ene side:

ln(y) = (x2 + x) + k


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. december 2010 af PeterValberg

 Tak Andersen11, dit svar "krydsede" en besked, jeg skrev til dig direkte på din profil, bare se bort fra den, jeg fik svaret her.

Tak for det :-)

Peter

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Helt i orden da, pvm. :-)

- Torben


Svar #9
02. december 2010 af Yow! (Slettet)

tak for hjælpen... hvor er i dog søde :-)


Skriv et svar til: diff.ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.