Matematik

Reducering :/

04. december 2010 af sarahhas (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg sidder med to opgaver, som har taget livet af mig, har prøvet en masse og det giver noget forkert. Det handler om:

1. (3a-b)/(4a+4b)- (2a-3b)/(3a-3b)+(7a2 -15b2 )/(12a2 -12b2 )

2. (b/a)-(a/b)+(a2)/(ab-b2) -(a2 )/(a2 -ab)

Der er ingen parenteser i hverken den ene eller den anden, de er bar sat til at adskille brøkernes tæller og nævner .

I nr. 1 har jeg prøvet at sætte a og b udenfor parentes så nævneren kommer til at hedde 4(a+b) og 3(a-b) og 12(a2 -b2) men kan ikke komme videre.

Håber nogen vil hjælpe mig, på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

I 1. bemærkes, at den tredje brøk har nævneren 12a2 - 12b2 - 12(a+b)(a-b) , hvilket er produktet af de andre brøkers nævnere. De to første brøker forlænges derfor let til de tre brøkers fællesnævner:

(3a -b)/(4a+4b) - (2a -3b)/(3a-3b) + (7a2 -15b2)/(12a2 -12b2)

= [ (3a -b)(3a -3b) - (2a -3b)(4a +4b) + (7a2 -15b2) ] / (12(a+b)(a-b))

= (9a2 -9ab -3ab +3b2 -8a2 -8ab +12ab +12b2 +7a2 -15b2) / (12(a+b)(a-b))

= (8a2 -8ab) / (12(a+b)(a-b))

= 8a(a-b) / (12(a+b)(a-b))

= 2a / (3(a+b)) , med det forbehold, at    a ≠ b

I 2. får vi

(b/a) - (a/b) + a2/(ab -b2) -a2/(a2 -ab)

= (b/a) - (a/b) + a2/(b(a-b)) - a2/(a(a-b)) , fællesnævner a·b·(a-b)

= (b2(a-b) -a2(a-b) + a3 -a2b) / (ab(a-b))

= (ab2 -b3 -a3 +a2b + a3 -a2b) / (ab(a-b))

= b2(a-b) / (ab(a-b)) = b/a    , med det forbehold, at b ≠ 0 og a ≠ b .


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2010 af mette48 (Slettet)

1)  (12a2 -12b2) omskrives til 12 (a2-b2) = 12(a+b)(a-b)

når du har sat aog b udenfor parentes, forlænger du brøkerne, så de alle får nævner 12(a+b)(a-b)

første brøk skal forlænges med 3(a-b) anden brøk med 4(a+b)

2) nævnerne omskrives til b(a-b) og a(a-b)

forlæng så nævnerne bliver a*b*(a-b)

håber du kan komme videre nu


Svar #3
05. december 2010 af sarahhas (Slettet)

I nr 1 er jeg med frem til (8a2   -8ab)/(12a2 -12b2  )  -- valgte ikke at sætte uden for parentesen, så ved jeg ikke hvad jeg så skal har prøvet at forkorte indtil jeg fik: (2a2 -2ab)/(3a2 -4b2) kan ikke kommer videre..

I nr 2 er jeg med på at jeg ska omskrive nævnerne til b(a-b) og a(a-b) men kan ikke komme videre med tælleren, kan slet ikk se hvad du mener Andersen ..


Svar #4
09. december 2010 af sarahhas (Slettet)

Mange tak for hjælpen, har endelig fundet ud af det :)

Selvom I nu ikke besvarede det sidste..


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Dit resultat i nr 1 er ikke rigtigt. I tælleren sættes 8a uden for, og i nævneren sættes 12 uden for til

(8a2 -8ab) / (12a2 -12b2) = 8a(a-b) / (12(a2 -b2)) = 2a(a-b) / (3(a+b)(a-b)) = 2a / (3(a+b) , a ≠ b

I nr 2 skal alle brøkerne forlænges til samme fællesnævner. For hver brøk ser man på, hvad der skal forlnges med for at nævneren bliver lig med fællesnævneren. Det hele er gennemregnet i #1.


Skriv et svar til: Reducering :/

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.