Fysik

DATASTUDIO

22. april 2005 af nils (Slettet)
Hej jeg har lavet et forsøg med opladning og afladning af kapacitorer på datastudio og som I nok ved så er grafen en eksponentiel voksende funktion når man oplader, men ved I hvordan jeg kan få dens ligning?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2005 af Epsilon (Slettet)

Så vidt jeg erindrer, er det teoretiske udtryk for spændingsfaldet U over kapacitoren under opladning;

U = Uo - Uo*exp(-t/(RC)) (*)

hvor C er kapacitansen og R resistansen af resistoren igennem hvilken kapacitoren oplades.

Nu kender jeg ganske vist ikke Datastudio (et databehandlingsprogram formoder jeg), men nogle programmer kan iterere sig frem til et udtryk på formen (*), hvortil de registrerede datapunkter kan tilpasses. Det kræver blot, at man kommer med nogle kvalificerede gæt på konstanterne i udtrykket. Uo (maksimalspændingen) kan aflæses ud fra dataene, og sædvanligvis har man kendskab til relativt pålidelige værdier for C og R, idet disse normalt er påtrykt komponenterne.

Måske kan du tage udgangspunkt i disse oplysninger til en start?

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. april 2005 af Epsilon (Slettet)

Helt præcist er spændingsfaldet over kapacitoren ikke eksponentielt voksende, men derimod asymptotisk voksende (mod maksimalspændingen, Uo).

//Singularity

Svar #3
22. april 2005 af nils (Slettet)

Ved du så hvordan man kan på excel?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Desværre, nej. Det er trods alt længe siden, at jeg har beskæftiget mig med den slags. Personligt bryder jeg mig heller ikke om MS Excel.

Forslaget i #1 er baseret på præcis, hvad jeg selv gjorde, da jeg i 3.g lavede et tilsvarende forsøg til efterfølgende afrapportering. Mon ikke du relativt hurtigt kan afgøre, om Datastudio har lignende faciliteter til datatilpasning?

//Singularity

Svar #5
22. april 2005 af nils (Slettet)

jeg har prøvet alle de tilpasninger datastudio har men ingen af dem passer til funktionen.

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#5: Prøv, om ikke det er muligt at tilføje egne funktionsudtryk til listen over tilpasningsfunktioner. Eksempelvis det relevante ovenfor;

y = a*(1-exp(-b*x))

hvor a og b betegner de relevante konstanter. Hvis det lader sig gøre, så prøv at tilpasse dataene til dette udtryk, idet du gætter på de relevante værdier i henhold til det teoretiske udtryk (a = Uo, b = -1/(RC)) og lader programmet iterere derudfra.

Virker det ikke, så kan jeg desværre ikke være yderligere behjælpelig med det forestående problem.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#6: Der skal naturligvis stå

b = 1/(RC)

- det er vist også ved at være sent nu :-)

//Singularity

Svar #8
23. april 2005 af nils (Slettet)

ok tak for hjælpen

Svar #9
23. april 2005 af nils (Slettet)

hvad er enheden for R*C?

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. april 2005 af 404error (Slettet)

Afhængig af hvor vigtigt det er for dig at estimere disse parametre, kan du bruge R, som er et sofistikeret og ganske gratis system til alskens statistisk analyse. Du kan hente det her

http://mirrors.dotsrc.org/cran/

under windows, base og rw2010.exe (~25 mb). Installationen er ligetil. Din model kan i R fittes med et kald på formen

nls(y ~ a*(1-exp(-b*t)),start=list(a=1,b=1))

hvor y betegner observationer t de tilhørende tider. Heraf får du parameterestimater og en masse anden information, som du næppe har brug for. Det eneste, der kræver bare en lille smule (men ikke ret meget), er at få data ind i R. Sig til hvis du prøver denne løsning, så skal jeg gerne assistere yderligere.

Svar #11
23. april 2005 af nils (Slettet)

tak, men jeg dropper bare opladningen. Men hvis du ville svare på #9 så ville det være SUPER!

Brugbart svar (0)

Svar #12
23. april 2005 af 404error (Slettet)

Tjek indlæg #1. Eksponenten skal være enhedsløs, dvs. enheden for er R*C sekunder.

Skriv et svar til: DATASTUDIO

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.