Matematik

Mat: vektorer og tangenter

23. april 2005 af Maria17 (Slettet)
Hej

Jeg har fået en opgave der lyder:

En cirkel har radius 13 og centrum i punktet C(4,-3).

Bestem en ligning for cirklen.

Det har jeg gjort:
(x-4)^2+(y+3)^2=169

Cirklen har to tangenter, som er parallelle med vektoren, vektor-v=[12;5].

Beregn koordinatsættet til hvert af røringspunkterne for de to tangenter.

Dette kan jeg ikke rigtig finde ud af. Jeg ved godt at v skal være lig med enten 0 eller 180 grader.
Men jeg synes ikke rigtig jeg har nok oplysninger til at regne opgaven...

Mvh. Maria

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2005 af Duffy

Joh, du har.

Hjælper det hvis jeg siger til dig at du skal finde den vektor der står vinkelret på v?


Duffy

Svar #2
23. april 2005 af Maria17 (Slettet)

Hvorfor vinkelret? Skulle de ikke være parallelle?

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2005 af Duffy

Radius i en cirkel står altid vinkelret på et vilkårligt tangentpunkt på cirkelperiferien.


Duffy

Svar #4
23. april 2005 af Maria17 (Slettet)

Ja, det var bare fordi du skrev vinkelret på v.
Så mente du altså bare vinkelret på r? For så tror jeg godt jeg forstår det...

Svar #5
24. april 2005 af Maria17 (Slettet)

Jeg har løst opgaven nu.
Jeg har bare lige nogle spørgsmål ang. argumentationen.

Hvis man har en vektor-v=[12;5].

Hvordan kan man så forklare at man kan lave en ligning med samme hældning som vektoren, y=5/12....??

Er der en formel for det?

Skriv et svar til: Mat: vektorer og tangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.