Matematik

to ubekendte

08. december 2010 af tony tango (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg vil gerne forklare skriftligt om "to lige store koefficienters metode" til at løse 2 ligninger med 2 ubekendte.

problemet er bare at jeg vil forklare det med bogstavregning så det bliver til noget generelt og ikk blot et eksempel.

hjælp mig med bogstav regning! så langt er jeg selv nået:

ax + by =c

dx + ey = c

a og d ganges nu for at få samme koefficienter og vi får:

adx + bdy = cd

dax + edy = df

nu trækker vi den nederste fra den øverste:

adx + bdy - (dax + edy) = cd - df     <=>  adx + bdy - dax - edy = cf

nu står jeg så tilbage med : bdy - edy = cf

hva så nu? hva ska jeg gøre? jeg kan sætte y uden for parentes, men hva vil det nytte?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2010 af klimasven (Slettet)

 Hvordan kommer du frem til cd-df=cf?

Hvis du sætter y uden for parentes kan du dividere med det der står inde i parentesen og du har isoleret y


Svar #2
08. december 2010 af tony tango (Slettet)

nårh så vi ha: bdy - edy = cd- df --> y sættes udenfor parentes og vi får: y (bd - ed) = cd - df

y isoleres ved at man dividere med det der står i parentesen og vi får: y = (cd - df)/(bd-ed)

hva så nu? skal brøken nu indsættes i ax + by = c?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2010 af klimasven (Slettet)

 Det tror jeg bliver meget grimt.

Start hellere forfra og gør ligesom du gjorde da du isolerede  y.


Svar #4
08. december 2010 af tony tango (Slettet)

nu er jeg væk... hva ska jeg gør anderledes?


Skriv et svar til: to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.