Matematik

2 punkter på en parabel

09. december 2010 af jrnh555 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har to punkter (næsten)

A = (3,3)

B = (6,y)

de skal sættes ind i formlen           y=ax^2  +  bx   +   c

Men hvordan??? a = hældningen  men hvad med b og c ?????? tror det er noget med 2 ligninger x ubekendte

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2010 af klimasven (Slettet)

 Hvis du indsætter har du 

3=9a+3b+c

og

y=36a+6b+c

Det ligner nu mere to ligninger med fire ubekendte og det er ikke så nemt. Har du ikke flere oplysninger?

a angiver ikke hældningen (det er ved rette linier). Ved andengradsfunktioner fortæller a om parablen vender benene opad eller nedad,


Svar #2
09. december 2010 af jrnh555 (Slettet)

hmm benene vender nedad

4 ubekendte ?? kan kun se 3 a,b og c

Der er en linje CA som er tangent til A (den har en retningsvinkel på 45 grader

OG så er der en linie DB som er tankgent til B (den har en retningsvenkel på 153,43 grader

kan det bruges???


Svar #3
09. december 2010 af jrnh555 (Slettet)

ret-linie


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. december 2010 af klimasven (Slettet)

 Kan du ikke skrive hele opgaven ind?


Svar #5
09. december 2010 af jrnh555 (Slettet)

jo

- kurven fra A til B er en ret linie med retningsvinkel 45 grader

- kurven fra C til D er en ret linie med retningsvinkel 153.43 grader

- kurven B(3,3) til C, hvor x koordinaten er 6 er en parabelbue. tangenten i B er netop den rette linie gennem A og B og tangenten i C er netop den rette linie gennem C og D koordinaterne måles i meter.

opgave 1

bestem toppunktet

har vedhætet et billed, og mange tak fordi du gider at hjælpe :)

Vedhæftet fil:dige.png

Svar #6
09. december 2010 af jrnh555 (Slettet)

kan det løses:) ??


Svar #7
09. december 2010 af jrnh555 (Slettet)

Igen der har nogle gode ideer?:)


Brugbart svar (2)

Svar #8
10. december 2010 af pensionist (Slettet)

Parabelligningen : y = a•(x - b)2 + c

dy/dx =2*a*(x-b)

for x=3 og x=6 fås sammen med  tan(45) =1 og tan(153,43) = -0,5


2*a*(3-b) = 1
2*a*(6-b) = -0,5
hvoraf a = -0,25 og b = 5

y = -0,25*(x-5)2 +c

Du finder c ved at indsætte (x,y) = (3,3)
 


Svar #9
11. december 2010 af jrnh555 (Slettet)

1 ) ja det har du sgu ret i, men hvordan fandt du hældningen fra C til D???? tan (v) = hældningen (er det den formel)??

2) det er da ikke parablens ligning y = a•(x - b)2 + c den ser da sådan ud: y=ax^2 + bx + x ??????


Brugbart svar (1)

Svar #10
11. december 2010 af pensionist (Slettet)

Hældning : dy/dx = hældningen = tan(v)

b er forskydningen langs x-aksen, c er forskydningen langs y-aksen

Parablens ligning kan skrives på flere måder.

Ka' det bruges ?


Svar #11
11. december 2010 af jrnh555 (Slettet)

Ja det er klasse ;)

men hvad er dy/dx =2*a*(x-b) det for en formel dy/dx forstår jeg godt men hvorfor er det = med 2*a*(x-b) hvad hedder den formel er hvad det er?


Brugbart svar (1)

Svar #12
11. december 2010 af pensionist (Slettet)

Har du ikke lært at differentiere et udtryk som    y = a•(x - b)2 + c    ??

Eksempler  y = x2        dy/dx = 2•x

y = a•x2                           dy/dx = 2•a•x

y = a•(x - b)2                     dy/dx = 2•a•(x-b)


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. december 2010 af pensionist (Slettet)

.Fejltryk


Svar #14
11. december 2010 af jrnh555 (Slettet)

Nåhhhh okay så er jeg med

mange tak


Svar #15
11. december 2010 af jrnh555 (Slettet)

2 ligniger med 2 ubenkendte volder mig også problemer nu

1) 1=2*a*(3-b)

2) -0,5=2*1*(6-b)

hvordan? kan huske man skal isolere a eller b og så sætte den ind i den anden ligninger eller sådan noget


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. december 2010 af pensionist (Slettet)

Da den sidste ligning kun indeholder b, kan den direkte løses, Derefter indsætter du den fundne værdi af b ind i den første ligning.


Svar #17
11. december 2010 af jrnh555 (Slettet)

det var en skrive fejl

1) 1=2*a*(3-b)

2) -0,5=2*a*(6-b)


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. december 2010 af pensionist (Slettet)

Der er mange måder at løse to lign. med to ubekendte.

Her vil det være smart at dividere de to ligninger højre med højreside og venstre med venstreside.tilbage har vi så en ligning med een ukekendt.


Svar #19
11. december 2010 af jrnh555 (Slettet)

kan du vise det? altså slette de 2a i begge ligninger og hvad så, vil gerne se mellemregningerne


Brugbart svar (1)

Svar #20
11. december 2010 af pensionist (Slettet)

1 / (-0,5) = (3-b) / (6-b)

-2 =( 3-b ) / (6-b )  gange med (6-b) begge sider
 

-12 +2*b = 3-b

-12 - 3 = -2b -b

-15 = -3b  

b =5

indsæt i første ligning 1 =2*a*(3-5)  ⇒ 1= a*(-4)  ⇒  a = - 1/4


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.