Kemi

Svovlsyre & jern(II)

24. april 2005 af wills0n (Slettet)
Hey, hvad sker der når man blander Jern(II) & svovlsyre ( H2SO4 ) ?
- Der dannes vel enten H2S eller SO2 - men hvad mere?

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2005 af KemiKasper (Slettet)

jern(III) og der dannes SO2.

Svar #2
24. april 2005 af wills0n (Slettet)

hvad med H2 ? ikke noget

Svar #3
24. april 2005 af wills0n (Slettet)

Så det bliver:
2H^+ + 2Fe^2+ + H2SO4 -> 2Fe^3+ + SO2 + 2H2O.

Er det den eneste mulige reaktion?

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. april 2005 af frodo (Slettet)

det er ikke den eneste mulige reaktion, men klart den mest dominerende! Der er også mulighed for dannelse af H2S, som du skriver, men dette bliver praktisk ikke dannet, da der skal en noget kraftigere reduktion til end for SO2.

Svar #5
24. april 2005 af wills0n (Slettet)

okey.. kan du sætte lidt flere ord på det? - Det er 1.g niveau, jeg ville sådan set bare prøve at forklare hvad der kunne dannes som biprodukter ved vores forsøg (jernindholdet i ståluld).

Hvorfor skal der være en kraftigere reduktion?

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. april 2005 af frodo (Slettet)

OT(S i SO4^2-)=+6
OT(S i SO2)=+4
OT(S i H2S)=-2

Du ser altså at der reduceres kraftigere, da oxidationstallet skal gå 8 ned i stedet for kun 2.

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. april 2005 af frodo (Slettet)

hvad er det helt præcist for et forsøg i her lavet?

I den rapportøvelse, som du nævner ovenfor, blander man da ikke jern(II) og svovlsyre.

Svar #8
24. april 2005 af wills0n (Slettet)

Vi opløser stålulden til jern(II) med syren.

Forsøgsbeskrivelse:
"
En lille tot ståluld på ca. 0,1 g afvejes nøjagtigt og kommes i en konisk kolbe. 60 mL 1M svovlsyre tilsættes. Anbring kolben i stinkskabet på en trefod med trådnet og opvarm med bundselbrænder. Så snart væsken er ved at koge, tages kolben af trefoden og står i stinkskabet, indtil stålulden er opløst. En burette fyldes med den udleverede kaliumpermanganat-opløsning og nulstilles. Ækvivalens punktet[...]
"
Vi gør :=)

Altså,: Inholdet af jern(II) titreres med MnO4^-. Jern(II) oxideres til jern(III) og MnO4^- reduceres til Mn^2+.

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. april 2005 af frodo (Slettet)

ja okay, men du skal så være opmærksom på, at de reaktioner ovenfor ikke bare lige forløber! Der skal man lige gøre lidt. Så din oxidation med permanganat er den primære reaktion.

Den gas du får lavet ved første sammenblanding, håber jeg ikke du tror er SO2 eller H2S?? Det er H2

Brugbart svar (0)

Svar #10
24. april 2005 af frodo (Slettet)

de reaktioner jeg snakker om, er reduktionerne af S

Brugbart svar (0)

Svar #11
24. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#8: Helt præcist hedder det en 'bunsenbrænder'.

//Singularity

Svar #12
24. april 2005 af wills0n (Slettet)

Ja, det er jeg med på.

Svar #13
24. april 2005 af wills0n (Slettet)

Jeg var bare interesset i hvad der kunne blive dannet hvis Jern(II) reagerede videre med min svovlsyre. :)

Brugbart svar (0)

Svar #14
24. april 2005 af frodo (Slettet)

okay.. Det er så i orden ;D


Svar #15
24. april 2005 af wills0n (Slettet)

Men hvis jeg vil omtale de to reaktion (og prøve at afstemme dem) hvad skal jeg så helt præcists skrive?

Brugbart svar (1)

Svar #16
24. april 2005 af frodo (Slettet)

du kan skrive at sulfationen kan reduceres til hhv. svovldioxid og hydrogensulfid af Jern(II), der oxideres til Jern(III). Men at disse reaktioner ikke forløber i nær samme grad som oxidationen af jern med permanganat, hvorfor denne fejlkilde kan negligeres.

Svar #17
24. april 2005 af wills0n (Slettet)

ok, tak - så har jeg vist styr på min rapport :)

Skriv et svar til: Svovlsyre & jern(II)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.