Matematik

Funktionsforskrift

13. december 2010 af JosefineLuunde (Slettet)

Timelønnen inden for en bestemt faggruppe udgør 80 kr. i året 1992. Faggruppen skal forhandle lønaftaler for de kommende år, og følgende to modeller for lønudviklingen er på tale:

Model A: timelønnen reguleres med +2% hvert år.
Model B: timelønnen reguleres med +1,75 kr. hvert år.
a.    Opstil funktionsforskrifter (ligninger) for hver af de to modeller, som viser timelønnens størrelse som funktion af tiden i antal år regnet fra år 1992.
I spørgsmålene b), c) og d) skal der svares for både model A og B.
b.    Beregn timelønnen i 1997.
c.    Beregn, fra og med hvilket år timelønnen overstiger 100 kr.
d.    Hvor mange år går der, før timelønnen er fordoblet?
e.    I hvilket år vil de to modeller give ca. den samme timeløn? For en sjælden gangs skyld er det tilladt at gætte, men husk at sætte året ind i ligningerne og tjekke lønnen.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2010 af mette48 (Slettet)

f(x)=80*(1+0,02)x

hvor x er antal år efter 1992

b: x=1997-1992

c: f(x)=100

d: f(x)=2*80

e: f(x)=g(x) hvor g(x) er stigninger på 0,0175

e virker underligt da det kun sker i 1992 hvor de 2 modeller endnu ikke er tråt i kraft.

Du skulle vel ikke have glemt noget i dine modeller?


Skriv et svar til: Funktionsforskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.