Matematik

SRP haster!!!

17. december 2010 af tanjapeder (Slettet) - Niveau: A-niveau

er det muligt at redegøre for en metode med anvendelse af determinanter UDEN at komme ind i vektorer?

fordi den eneste definition af determinant jeg kunne finde var i forbindelse med vektorer..

please hjælp- det er SRP folks!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2010 af tony tango (Slettet)

oh shit den er svær...


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2010 af OhFortuna (Slettet)

Nej.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. december 2010 af AMelev

Jo! Determinant kan lige så godt knyttes til matricer og talpar som til vektorer i planen.

Du skal altså bare definere en determinant, og det er hurtigt gjort. Se vedhæftede.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Hurra for svar # 3, som er det rigtige!


Svar #5
18. december 2010 af tanjapeder (Slettet)

det er lykkedes mig at redegør for en metode til at løse 2 lign. med 2 ubekendte uden at komme ind på vektor ELLER matricer for den sags skyld! det lyder for godt til at være sandt men det er også derfor at jeg er usikker på jeg har gjort...

AMelev og Krabasken? kan jeg få jer til at kigge på det? det fylder næsten 2 sider :)

det ville være en stor hjælp..


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. december 2010 af AMelev

så skal du da vedhæfte det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Matricer og determinanter er ikke min kop te.

Men der er heldigvis andre måder at løse ligninger på (lige store koefficienter og substitutionsmetoden).

Dem er jeg dus med, hvis du har brug for det.

Jeg vidste bare, at matricer ikke var forbeholdt arbejde med vektorer, men OGSÅ KUNNE bruges til ligningsløsning, og det var det jeg svarede i # 4.

Men som sagt - hvis det IKKE drejer sig om determinanter, så er du velkommen ;-)


Svar #8
18. december 2010 af tanjapeder (Slettet)

men hvis jeg vedhæfter det her- få jeg så ikk problemer for at lægge en del af min SRP ud på nettet?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. december 2010 af OhFortuna (Slettet)

Til TanjaPeder, selvfølgelig.

Du skal sende vedhæfte den ved en e-mail til adressen : [email protected]


Svar #10
18. december 2010 af tanjapeder (Slettet)

eller på den anden side set så er det jo mig der ha lavet det- så den der kopier min opg kommer får problemer og ikk mig :)

se vedhæft og giv feedback tak


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. december 2010 af AMelev

Selve udledningn er i orden (det er faktisk 2x2-matricer, du har stående, men det er ikke relevant i denne sammenhæng).

Check lige, hvor du isolerer x og y. Løsningen er x = de-bf/ad-bc og y = af-ce/ad-bc
Det er ikke rigtigt, som det står.

Mht. at lægge det ud på nettet, så giver det jo kun problemer at benytte materiale UDEN kildeangivelse. Den udledning, du laver findes i mange lærebøger og undervisningsnoter, så nu er der bare en mere.

Og så lige et tip til at huske formlen, hvis du får brug for det:

(1) ax + by = e
(2) cx + dy = f

Determinanten i nævneren er koefficienterne på venstre side, som de står.
I tælleren skifter du koefficienterne foran x ud med højresiden, når du skal finde x og tilsvarende udskiftes y-koefficienterne med højresiden, når y skal beregnes - og så er formlen faktisk meget let at bruge.


Svar #12
18. december 2010 af tanjapeder (Slettet)

kan du præcisere hvor min fejl er mht. x og y fordi i de 2 første sider har lige tjekket og det stemmer så vidt jeg kan se?

vil det sige at jeg behøver ikk at nævne matricer når jeg laver det på denne måde?


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. december 2010 af AMelev

Det kunne jeg godt, men det vil jeg ikke - det er en helt elementær skrivefejl (kodeordet er regningsarternes hierarki), og den har ingen betydning senere, hvor du laver det rigtigt. Du kunne jo skrive det som en brøk i stedet - det er meget mere læsevenligt, og så vil du nok undgå fejlen.

Nej, du behøver ikke bringe matrix-begrebet ind, da det er determinant definitionen, der er relevant her - og den har du jo defineret.


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. december 2010 af OhFortuna (Slettet)

Jeg har kigget i din SRP, nogle kommentarar har jeg tilføjet i rød


Svar #15
18. december 2010 af tanjapeder (Slettet)

hvad er det for nogen søjle vektorer du snakker om? du er velkommen til at markere i mine udregninger

og ja det er 14 i nævneren. og tak jeg skal også li husk at dobbelt tjek resultaterne.

og hvad mener du  med:

"Kommentar og vurdering:
Du bedømmer ikke begge methoder.
Jeg synes den første methode er meget nemmere og meget mere logisk"

det sku jo gerne være én metode men jeg gik defineret også lige en determinant fordi jeg skal "redegre for 2 metoder til løsning af 2 lign. med 2 ubekndte hvoraf den ene metode SKAL være med anvendelser af determinanter".
 


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. december 2010 af AMelev

Check lige de 14 i den anden brøk, hvor tælleren er 55 - 55/14 giver ikke 7.9. Du ville vist forkorte med 2.

Du har gjort rede for determinantmetoden, som du skulle og anvendt lige store koefficienters metode til det, så du har levet op til opgaveformuleringen, sådan som du har fortalt, den er. Og du har faktisk også "huskereglen" med - det havde jeg overset, da jeg skrev den til dig. Jeg tror, det er den, OhFortuna mener med søjlevektor.

Du kunne gøre det mere klart for læseren ved at gentage løsningsformlen fra siden ovenfor efter ligningerneanvende definitionen af determinanten, som du gør, sætte ind, så du får determinantbrøken og først der gøre opmærksom på udskiftningen - så er det måske lettere at se. 

Du kunne så også have taget substitution og/eller grafisk løsning som løsningsmetoder, men dine valgte metoder er de mest anvendelige, når tallene ikke er "rare" og determinantmetoden er nok nemmest, når der optræder generelle ligninger (dvs. når koefficienterne ikke er kenste tal).
Du kan da godt tage vurdering af metoderne med, men hvis det ikke er forlangt i problemformuleringen, kan du også lade være.


Svar #17
18. december 2010 af tanjapeder (Slettet)

men sagen er den at jeg har også gjort rede for lige store koefficienters metode på en anden side som jeg ikk ha vedhæftet her. jeg håbede nemlig på at det som jeg har vedhæftet, altså determinantmetoden og lige store koefficienters metode som jeg ikk ha vedhæftet skulle besvare min problemformulering fordi så har jeg jo redegjort for 2 metoder. men I får det til at lyde som om jeg gjort rede for 2 metoder alene på de sider som jeg ha vedhæftet?


Brugbart svar (0)

Svar #18
18. december 2010 af OhFortuna (Slettet)

Jeg har også skreven :: jeg ved ikke hvad din læerere kræver

og hvis du mener dette er nok, Okay, Okay

Good Luck, God Jul.


Skriv et svar til: SRP haster!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.