Matematik

optimeringsopgave

02. januar 2011 af alje (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :) 
jeg har brug for hjælp med en opgave, som nok virker meget simpel, men jeg sidder her og er i tvivl om hvad jeg skal gøre og ved ikke hvordan jeg skal begynde. Det kunne være rart hvis der er nogle der vil forklare mig den. 

En kasse uden låg har kvadratisk bund. Rumfanget af kassen er 32. På figuren betegner x sidelængden i den kvadreatiske bund, og h betegner kassens højde. 

Bestem h udtrykt ved x. Bestem den værdi af x, som gør kassens samlede overfladeareal mindst muligt. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2011 af mathon

                     opstil
                                  et udtryk for
                                                         1) overfladen af den lågløse kasse
                                                         2) kassens rumfang

                                                     


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. januar 2011 af mathon

                                                         1) overfladen af den lågløse kasse

                                                                      Ov = x2 + 4·h·x

                                                         2) kassens rumfang

                                                                      h·x2 = V = 32

                                                                      h·x = 32/x

                                                                      4·h·x = 4·(32/x) = 128/x som indsat i 1) giver

                                                         Ov(x) = x2 + 128/x

find minimum for Ov(x)


Svar #3
02. januar 2011 af alje (Slettet)

Okay, mange tak for din hjælp! :)  


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. april 2012 af dittejensen1 (Slettet)

hvordan differenterer man så det der uden hjælpemidler? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. juli 2015 af 123434 (Slettet)

Sidder med samme opgave

Rumfang kan beregnes R=x*x*h, hvor rumfanget af kassen er 32

32=h*x2

Udtryk h ved hjælp af x

h=32/x2

Overfladearealet af kassen O=4*(h*x)+(x*x)

O=4hx+x2

Vi har to ubekendte nemlig h og x. h har vi udtrykt ved hjælp af x og kan derfor indsætte den i udtrykket

O=4*32/x2*x+x2

O=128/x+x2

128/x omskrives til 128x-1

O=128x-1+x2

O'=-1*128*x-1-1+2*x2-1=0

O'=-128x-2+2x=0

Omskrives til O'=-128/x2+2x=0

x2*(-128/x2+2x)=0

-128+2x3=0

2x3=128

2x3/2=128/2

x3=64

3√x3=3√64

x=4

Overfladearealet er mindst mulig, når x=4


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. juli 2015 af mathon

kort:
                Ov{}'(x)=2x-\frac{128}{x^2}=2x\left ( 1-\frac{64}{x^3} \right )=0\; \; \; \; \; \; x>0

                                   2x^3-128=0

                                   x^3-64=0

                                   x^3=4^3

                                   x=4
monotoniforhold:
Ov{}'(x)\! \! :         -       0      +
               0_______4_______
Ov(x)\! \! :      aftagende    voksende

hvoraf ses, at
                         Ov(x) har globalt minimum for x=4.


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. juli 2015 af 123434 (Slettet)

Ud fra 6# kan man konkludere, at overfladearealet er mindst muligt, når x=4


Skriv et svar til: optimeringsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.